Polen gebruikt aanslagen om nieuwe kritiek te spuien op EU-vluchtelingenbeleid

Leszek Miller, voormalig Pools premier en voorzitter van de linkse SLD, is erg kritisch tegenover Duits bondskanselier Angela Merkel.
EPA Leszek Miller, voormalig Pools premier en voorzitter van de linkse SLD, is erg kritisch tegenover Duits bondskanselier Angela Merkel.
Na de terreuraanslagen in Parijs hebben Poolse beleidsmakers van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Europees vluchtelingenbeleid nogmaals op de korrel te nemen. Duitsland had de partners nochtans expliciet gevraagd geen verbanden proberen te leggen tussen enerzijds de strijd tegen het terrorisme en anderzijds de vluchtelingencrisis.

De toekomstige minister voor Europese aangelegenheden (hij legt maandag de eed af, nvdr), Konrad Szymanski, zei dat de Poolse regering geen Europese quota voor het spreiden van de vluchtelingenstroom zal accepteren. Polen zit vol, luidde het. "Gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs zien wij geen politieke mogelijkheden om het (Europees spreidings-)plan uit te voeren", zei Szymanski. Behalve Polen hebben de andere Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië en Slovakije) plus Roemenië al duidelijk gemaakt dat zij de opvang van vluchtelingen, in het bijzonder van moslims, op hun grondgebied niet zien zitten.

De nieuwe Poolse regering bestaat uitsluitend uit leden van de rechts-conservatieve en eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Maar ook Leszek Miller, voormalig Pools premier en voorzitter van de linkse SLD, heeft woorden van kritiek voor Brussel en, in het bijzonder, Angela Merkel. De Duitse bondskanselier is "de grootste veroorzaker van schade aan Europa", zei Miller zaterdag bij zijn condoléancebezoek aan de Franse ambassade in Warschau. Haar beleid is "ondoordacht" en loopt uit op "een bedreiging voor Europa".