Pokémon GO en autorijden: daar komen brokken van

Syafiq Adnan/Shutterstock
De Pokémon-gekte is nog lang niet gaan liggen. Fanatieke spelers gaan zelfs tijdens het autorijden aan de slag met de game, zo blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek uitgevoerd door verzekeraar Fidea.

Heel de wereld jaagt op Pokémons: kleine monstertjes die je met behulp van de cameralens van je smartphone op straat tegenkomt en vervolgens kunt vangen. Wanneer er zich een Pokémon op vijftig meter afstand bevindt, dienen spelers daar fysiek naartoe te lopen. Maar sommige mensen zijn lui. In plaats van te wandelen, nemen ze de fiets, het openbaar vervoer of zelfs de auto(!) Vooral die laatste optie is levensgevaarlijk als bestuurder. Niet alleen door de afleiding die het voortdurend kijken op een smartphonescherm veroorzaakt, maar ook door de plotse remmanoeuvres die uitgevoerd worden wanneer je een Pokémon in het vizier krijgt.

Speluitgever Nintendo heeft nochtans de nodige veiligheidsvoorzieningen in de Pokémon-app ingebouwd. Wie op de snelweg rijdt, krijgt geen Pokémons te zien. En wie sneller dan twintig kilometer per uur beweegt, ontvangt een waarschuwing zoals bij een gps-toestel; waarbij er gevraagd wordt of je al dan niet als passagier speelt. Duidelijk geen hinderpaal voor een aantal verstokte gamers, die tijdens het autorijden lustig verder blijven spelen. Uit het onderzoek van Fidea blijkt dat 42% van de chauffeurs tijdens het rijden de smartphone soms tot vaak gebruikt. 4% van die bestuurders speelt zelfs al eens Pokémon onderweg. 

Autorijden is geen game

Een spelletje achter het stuur spelen, zorgt uiteraard voor een zeer grote afleiding, waardoor de kans op een ongeval aanzienlijk toeneemt. Dergelijk rijgedrag wordt niet alleen ten stelligste afgeraden, het is bovendien bij wet verboden om met een smartphone in de hand te sturen. Passagiers -  zoals bijvoorbeeld kinderen - die tijdens het rijden Pokémon GO spelen, vormen een twijfelgeval. Wat als ze de chauffeur storen of afleiden? Feit is wel dat een smartphone in het dagelijkse leven haast niet meer weg te denken valt, ook niet in de wagen. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik ervan.

Fidea lanceert een opmerkelijk initiatief: de smartphonefreedriver. De alcoholloze BOB is ondertussen als meer dan twintig jaar ingeburgerd. De huidige digitale samenleving kan wat dat betreft ook een smartphoneloze chauffeur gebruiken. Iemand die tijdens het sturen zijn of haar mobiele telefoon uitschakelt of minstens in de stil-stand schakelt. Want een bestuurder moet offline zijn, om zichzelf, de passagiers en medeweggebruikers niet in gevaar te brengen. Een app die tijdens het rijden de smartphonesignalen verstoort, is een mogelijk hulpmiddel, maar het initiatief vertrekt sowieso bij de chauffeur zelf. Ga jij mee de uitdaging aan?    

Surf naar smartphonefree.be en ga samen met Sven Nys en Fidea de uitdaging aan om 40 dagen lang niet te bellen, surfen of sms'en achter het stuur.