Ga naar de mobiele website
^ Top

Poetin: "Westen moet ophouden Noord-Korea te intimideren"

Poetin tikt westerse staatshoofden op de vingers.
Getty Images Poetin tikt westerse staatshoofden op de vingers.
Daags nadat het regime van Kim Jong-un een succesvolle rakettest uitvoerde waaruit blijkt dat Noord-Korea de VS kan bereiken, tikt Russisch president Poetin het Westen op de vingers. "Het westen moet stoppen met Noord-Korea te intimideren", zei Poetin tijdens een economische top in China.

"Onaanvaardbaar", zo noemde Poetin de "pogingen om Kim Jong-un te pesten", verwijzend naar de oproep van westerse wereldleiders om nieuwe sancties tegen Noord-Korea uit te vaardigen. Hoewel de jongste Noord-Koreaanse raket nabij de Russische oostkust in zee terechtkwam, ontkende Poetin dat die een bedreiging vormt voor zijn land. Niettemin vindt hij de rakettest "fout".

De VS en Zuid-Korea willen verdere sancties tegen Noord-Korea na de test van een nieuwe raket gisteren. Volgens Kim Jong-un kan de Hwasong-12 een kernkop op Amerikaanse grondgebied droppen. (lees verder onder de foto)

Poetin poseert met Vietnamees president Tran Dai Quang (links) en Chinees president Xi Jinping (rechts) tijdens de economische top in de buurt van Peking.
AFP Poetin poseert met Vietnamees president Tran Dai Quang (links) en Chinees president Xi Jinping (rechts) tijdens de economische top in de buurt van Peking.

Poetin van zijn kant verklaarde dat de toegenomen spanningen op het Koreaanse schiereiland met vredesonderhandelingen moeten opgelost worden. Hij beklemtoonde dat het met geweld opdringen van een regimewissel enkel een wereldwijde oorlog kan ontketenen en dus niet de juiste oplossing is.

Hij erkende evenwel dat de jongste rakettest "een provocerende invloed" had op de wereldpolitiek en dat "daar niets goeds aan is". Poetin ontkent dat de rakettest van gisteren een bedreiging vormde voor Rusland, hoewel het projectiel op slechts 90 kilometer van de Russische oostkust in zee neerstortte.

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eteo L

  Meen je dat nu ....Kim Jong Un is slim genoeg?? Ik ben verre van een Amerika fan maar zij zijn het wel die overal de kolen uit het vuur halen. Met de hoed in de hand en een vriendelijke glimlach gaan we dat daar niet oplossen. De man is een gesel voor de wereld maar minstens evenveel voor zijn eigen onderdanen.

 • mike de prêtre

  Ik zei dit al sinds het begin. NK wordt getreiterd door o.a. de VS. De laatste poppenkast was pure propaganda om trump's populariteit te doen stijgen, eventuele provocatie hierbij was moogmeegnomen. Ik hoop van harte dat wanneer ze NK binnenvallen, rusland zal ingrijpen. Maar kim jong un die is wsl slim genoeg om nie in de VS gemaakte valkuil te trappen.

 • Peter Mulder

  Als Amerika en Rusland en Israel en India en Pakistan en Frankrijk en Duitsland en Groot Britanje en Zuid Korea kernwapens mogen hebben, waarom mag Noord Korea dat dan ook niet ? Moeten die zich misschien met chopsticks verdedigen ? Laat ons eens zien wanneer Amerika haar wapens zal opgeven...

 • D. B.

  Ah. Ok, dus morgen of overmorgen zal het witte huis dus wel een mededeling hebben dat ze eerst toch nog maar wat meer willen praten met nk. Let maar op.

 • A A

  Westen stelt niets meer voor ze zijn blut en beseffen het niet

Meld een bug