Poetin vraagt separatisten referendum uit te stellen

Een pro-Russische activist vandaag in het gemeentehuis in Marioepol.
REUTERS Een pro-Russische activist vandaag in het gemeentehuis in Marioepol.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne opgeroepen hun referendum, dat gepland stond voor 11 mei, uit te stellen. Poetin heeft dat gezegd in een gesprek met de voorzitter van de OVSE. Separatisten hebben laten weten uitstel 'te overwegen'.

De pro-Russische separatisten, die weinig ophebben met de regering in Kiev, hebben in een tiental dorpen en steden overheidsgebouwen en politiebureaus ingenomen. Ze willen aankomend weekeinde een referendum houden over meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid voor de oostelijke regio.

Maar voordat er een referendum gehouden kan worden, moeten volgens Poetin eerst de voorwaarden voor een ordentelijke volksraadpleging worden geschapen. De president riep ook het Oekraïense leger op om alle operaties tegen pro-Russische separatisten in het zuiden en oosten van het land te staken.

"We zullen de oproep om dit uit te stellen morgen bespreken", laat Denis Poesjilin, leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk weten. "We hebben het grootste respect voor Poetin. Als hij denkt dat het nodig is, zullen we het zeker overwegen."

De aanstaande presidentsverkiezingen in Oekraïne, die gepland staan voor 25 mei, zijn volgens Poetin een "stap in de goede richting". Hij vindt wel dat eerst de Oekraïense grondwet moet worden hervormd.

Russische troepen bij grens
Poetin heeft vandaag gezegd dat Rusland zijn troepen heeft teruggetrokken bij de grens met Oekraïne, maar de NAVO ziet geen tekenen dat dit echt gebeurt, aldus een NAVO-functionaris.

"We hebben steeds te horen gekregen dat onze troepen bij de grens tot grote zorgen leiden. We hebben ze teruggetrokken. Vandaag zijn ze niet bij de grens, maar op plekken waar ze hun normale taken uitvoeren op oefenterreinen"", aldus Poetin.

Rusland heeft eerder gezegd dat troepen waren weggehaald bij de grens. De NAVO sprak dat daarna weer tegen. Volgens schattingen van de NAVO heeft Rusland ongeveer 40.000 militairen met veel materieel samengetrokken.

"Dialoog is belangrijk"
Poetin vertelde OVSE-hoofd Didier Burkhalter ook dat een "rechtstreekse dialoog" tussen de regering in Kiev en de regio"s in het

Ondertussen wordt verder gewerkt aan een diplomatieke oplossing. De voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Zwitserse president Didier Burkhalter, maakte bekend dat zijn organisatie op korte termijn met een voorstel komt voor een "routekaart". Deze wordt voorgelegd aan de VS, Rusland, Oekraïne en de EU. Die partijen maakten in april in Genève afspraken over een oplossing, maar die werden niet nageleefd.

Duitsland liet vandaag nog eens weten te werken aan een vervolg op het overleg in Genève.

"Referendum illegaal"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kraakte gisteren de plannen voor het referendum en zei dat het illegaal zou zijn. Kerry zei dat de volksraadpleging "onzin" zou zijn en de uitslag niet zou worden erkend. "Wij wijzen deze illegale poging om de Oekraïne verder op te delen resoluut af", aldus Kerry. "Dit is hetzelfde scenario als wat zich op de Krim voltrok en geen enkel beschaafd land zal de uitslag erkennen."

De Russische president Vladimir Poetin.
AFP De Russische president Vladimir Poetin.
Een man houdt de vlag omhoog van Volkskrepubliek Donetsk die deze week door pro-Russische separatisten is uitgeroepen.
EPA Een man houdt de vlag omhoog van Volkskrepubliek Donetsk die deze week door pro-Russische separatisten is uitgeroepen.