Poetin steunt bemiddeling OVSE in Oekraïne

ANP
De Russische presiden Vladimir Poetin "steunt" de bemiddeling door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met het oog op een desescalatie van de crisis in Oekraïne. Dat stelt de OVSE vandaag in een mededeling, na een telefonisch onderhoud van zijn voorzitter met president Poetin.

"Tijdens een telefoongesprek heeft de Russische president Vladimir Poetin (aan OVSE-voorzitter Didier Burkhalter) verklaard dat Rusland de routemap en het engagement van de OVSE in Oekraïne steunt", luidt het. Dat Poetin het plan aanvaardt, betekent dat het tot nu toe "positieve respons" heeft gekregen van Rusland, Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten, benadrukt de organisatie.

Het routeplan van de OVSE, dat vorige week werd uitgedokterd, "toont een pragmatische weg om van een escalatielogica over te stappen naar een logica van samenwerking en sterkere stabiliteit op het terrein", voegt de organisatie er aan toe. Het is gebaseerd op "het niet gebruikmaken van geweld, ontwapening, nationale dialoog en verkiezingen, en wil de Oekraïense regering steun bieden aan het creëren van een gunstige omgeving om op 25 mei vrije en eerlijke verkiezingen in het hele land te organiseren".

De eerste stap van de OVSE in het kader van het routeplan was de aanduiding van de Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger tot bemiddelaar bij de onderhandelingen, waaraan de Oekraïense regering, het parlement en de regio's deelnamen.