Poetin roept soldaten aan grens met Oekraïne terug en hoopt van Kiev hetzelfde

Russische soldaten nemen deel aan een militaire oefening in de Volgograd regio, niet ver van de Oekraïense grens.
AFP Russische soldaten nemen deel aan een militaire oefening in de Volgograd regio, niet ver van de Oekraïense grens.
De Russische president Poetin heeft zijn troepen die deelnamen aan militaire oefeningen in drie regio's nabij de grens met Oekraïne opgeroepen om terug te keren naar hun thuisbases. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Moskou hoopt dat ook het regime in Kiev "onmiddellijk" zijn troepen en nationale gardisten uit het oosten van Oekraïne terugtrekt.

De Russische troepen werden teruggetrokken "omdat de manoeuvres zijn afgelopen", zo haalden Russische agentschappen het Kremlin aan. Volgens dpa volgt de terugtrekking "na internationale kritiek". Van Kiev verwacht het Kremlin "de onmiddellijke beëindiging van de repressieve operatie (door Kiev een "anti-terreuroperatie" genoeld, nvdr) en het geweld, én het terugtrekken van zijn troepen".

Het is niet duidelijk of het bevel inhoudt dat er minder soldaten aan de grens met Oekraïne gelegerd worden, of dat de troepen zich in zijn geheel terugtrekken. De NAVO beweerde onlangs dat er 40.000 soldaten in het grensgebied zijn gestationeerd.

Op 7 mei kondigde Poetin ook al aan dat hij zijn troepen deels zou terugtrekken uit het gebied, maar de NAVO en de Verenigde Staten lieten vervolgens weten dat er geen signalen waren dat de troepen zich daadwerkelijk terugtrokken.

Vrijlating twee journalisten
Rusland heeft zich ondertussen tot de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gewend om druk uit te oefenen op de regering in Kiev om twee Russische journalisten vrij te laten. De journalisten van de zender Lifenews werden in Kramatorsk gearresteerd toen ze in het gezelschap van opstandelingen waren die een aanval wilden uitvoeren op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad, stellen de autoriteiten.

Regeringstroepen voeren in het gebied antiterreuracties uit tegen groepen die zich willen afscheiden van Oekraïne en aansluiting zoeken bij Rusland. Die groepen houden ook tal van journalisten vast.

Satellietbeelden die deze maand door de NAVO werden vrijgegeven als bewijs dat er Russische troepen nabij de grens met Oekraïne patrouilleren.
EPA Satellietbeelden die deze maand door de NAVO werden vrijgegeven als bewijs dat er Russische troepen nabij de grens met Oekraïne patrouilleren.