Poetin: "Oekraïne was slechts voorwendsel voor westerse sancties"

REUTERS
De crisis in Oekraïne was slechts een voorwendsel om sancties aan Rusland op te leggen. Het Westen wil al lang de marsrichting van Rusland afremmen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard tijdens zijn jaarlijkse 'state of the nation' voor het parlement.

"De sancties zijn slechts een nerveuze reactie van de Verenigde Staten of hun bondgenoten", stelde Poetin. "Zelfs zonder dat (Oekraïne, de aanhechting van de Krim) zouden ze wel iets anders hebben uitgevonden om de groeiende mogelijkheden van Rusland af te remmen."

Volgens de Russische president is de aanhechting van het Oekraïense schiereiland Krim in volledige overeenstemming met het volkenrecht gebeurd. "Rusland zal niet buigen voor de onderwerpingspolitiek van het Westen." De Krim heeft voor Rusland "grote civilisatorische en sacrale betekenis", klonk het.

Volgens Poetin bevestigen de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne ook dat de houding van Rusland de juiste is.

"Rusland heeft getoond dat het zijn landgenoten kan verdedigen", klonk het nog in een duidelijke allusie naar de bewoners van de Krim, maar vooral die van Oost-Oekraïne waar er sinds april hevige gevechten zijn tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Banden met Europa en VS niet verbreken
Poetin zei wel dat Moskou niet overweegt om de banden te verbreken met Europa en de VS. De crisis over Oekraïne tussen Rusland en het Westen is de zwaarste sinds het einde van de Koude Oorlog in 1991 en weegt zwaar op de Russische economie, die gebukt gaat onder de westerse sancties. De verwachting is zelfs dat Rusland volgend jaar officieel in een recessie terechtkomt.

De Russische president kondigde nog "harde" maatregelen aan in de strijd tegen de speculatie met de roebel. De koers van de Russische munt is de voorbije dagen naar beneden gedonderd.

EPA

Rusland zal niet buigen voor de onderwerpingspolitiek van het Westen

Vladimir Poetin
AP
EPA