Poetin eist vrijlating Russische journalisten in Oekraïne

AP
Kremlinbaas Vladimir Poetin heeft de vrijlating geëist van twee Russische journalisten die in een Oekraïense cel zitten. De beschuldigingen van de autoriteiten, dat de reporters van de Moskougezinde televisiezender Life News wapens hadden gesmokkeld, zijn "complete nonsens en absoluut idioot", zei Poetin in Shanghai.

Het parlement in Moskou benadrukte in een verklaring dat de journalisten het slachtoffer zijn geworden van een provocatie van de veiligheidsdiensten. Ze waren dit weekend in de buurt van het separatistenbastion Kramatorsk op verdenking van terreur gearresteerd.

De Oekraïense, maar ook de Russische overheden zouden strenger optreden tegen journalisten, luidde de kritiek van de organisatie Reporters zonder Grenzen. Ze pakte de Oekraïense nationale garde de Britse reporter Graham Philipps op, die voor de Russische regeringszender RT werkt. Hij zou naar de geheime dienst in Kiev overgebracht zijn en daarna overgedragen zijn aan Britse diplomaten, berichtte de BBC. Buitenlandse Zaken in Londen had zijn arrestatie bevestigd.