Poetin duikt naar wrak voor de Krim

Kremlinbaas Vladimir Poetin heeft van een bezoek aan het schiereiland Krim gebruikgemaakt om een tocht te maken met een duikboot. De president stapte vandaag samen met experten aan boord van een wetenschappelijke onderzeeër en daalde af naar een wrak uit de elfde eeuw. De resten van een Byzantijns schip op de zeebodem waren fascinerend, zei Poetin volgens het persbureau Tass.

"Dit soort duiken moet mensen motiveren zich voor geschiedenis te interesseren", meende de staatsleider. Rusland had de Krim in 2014 ondanks internationaal protest geannexeerd. Poetin stelt zich vaak voor als een notoir natuurliefhebber. In 2009 had hij al aan boord van een duikboot de bodem van het Siberische Baikalmeer bezichtigd.

In het conflict in Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag de pro-Westerse overheid in Kiev de schuld toegeschoven voor de escalatie van het geweld. Poetin waarschuwde Kiev ook voor nieuwe gevechten met de separatisten. Het Oekraïense leger concentreert zijn troepen in het Donetsbekken, in plaats van het oorlogsmaterieel terug te trekken, zei hij tijdens een bezoek. Het vredesplan van Minsk II bepaalt dat de conflictpartijen tanks en artillerie van het front moeten terugtrekken. Volgens waarnemers is dat tot op heden niet volledig omgezet.

De kritiek van de Oekraïense president Petro Porosjenko op het bezoek van Poetin aan het schiereiland, dat sinds 2014 opnieuw deel uitmaakt van Rusland, wees Poetin van de hand. De mensen op het schiereiland hebben hun toekomst zelf bepaald, zei hij. "Ze hebben gestemd voor de hereniging met Rusland. Zo is het, punt", zei hij aan persagentschap Interfax. Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland ervan, het volkerenrecht overtreden te hebben door op het recht op zelfbeschikking te hameren.

De Russische president Vladimir Poetin in de speciale duikboot.
AP De Russische president Vladimir Poetin in de speciale duikboot.
EPA
AP