Poetin: "Complete burgeroorlog in Oekraïne"

REUTERS
De Russische president Poetin zegt dat in Oekraïne een "complete burgeroorlog" is uitgebroken. Dat meldden Russische media vandaag. Tijdens een forum met investeerders in Sint Petersburg zei hij ook dat hij de uitkomst van de presidentsverkiezingen zondag in Oekraïne zal "respecteren''.

"Er was een staatsgreep, gesteund door Amerikaanse en Europese partners. Toen was er chaos, en nu zijn we getuigen van een complete burgeroorlog", aldus Poetin.

Deze week vielen in het oosten van Oekraïne opnieuw doden door gevechten tussen het Oekraïense leger en rebellen. Separatisten in twee gebieden in het oosten van het land hebben zich onafhankelijk verklaard.

Verkiezingen
"We verhouden ons met respect ten opzichte van de keuze van het Oekraïense volk" aldus Poetin. Hij sprak niet van 'erkenning', maar wees erop dat de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj het volgens de Oekraïense grondwet rechtmatige staatshoofd is.

Hij verklaarde verder positief te zijn over kansen om de crisis in Oekraïne op te lossen. De Russische president zei dat zijn grootste angst is dat Oekraïne zich aansluit bij de NAVO. "Morgen worden ze lid van de NAVO en de dag erna worden er delen van het Amerikaanse anti-raketsysteem neergezet'', schetste hij zijn vrees.

Gasconflict
Voorts drong Poetin erop aan dat Kiev in het gasconflict de schulden aan Rusland aflost. Poetin herinnerde er nog eens aan dat die schulden tot 3,5 miljard dollar zijn opgelopen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom dreigt er zelfs mee vanaf 3 juni geen gas meer naar Oekraïne te pompen, wat ook het Westen kan treffen. Oekraïne is immers een belangrijk transitland voor Russisch gas.

Sancties
Daarnaast had Poetin ook nog kritiek op de Westerse sancties tegen Rusland. "In de modernen onderling afhankelijke wereld, hebben economische sancties als instrument van politieke druk een boomerang-effect en zullen ze uiteindelijk bedrijven en economieën van de landen die ze opgelegd hebben, raken", aldus Poetin in een toespraak op het forum. Hij beklemtoonde dat de wereld niet door één macht gedomineerd mag worden. "Mensen willen hun lot zelf beslissen, hun cultureel-historische en burgerlijke identiteit bewaren".

Een gewapende pro-Russische activist nabij de stad Slavjansk, in het oosten van Oekraïne.
REUTERS Een gewapende pro-Russische activist nabij de stad Slavjansk, in het oosten van Oekraïne.