Plutonium: het 'plan B' voor een Iraans kernwapen

De faciliteiten in Arak worden momenteel gebruikt, zo tonen satellietbeelden aan.
EPA De faciliteiten in Arak worden momenteel gebruikt, zo tonen satellietbeelden aan.
Iran ontwikkelt een alternatief scenario om nucleaire wapens te ontwikkelen. Op satellietbeelden is te zien dat het land een fabriek in werking stelde die plutonium kan produceren.

Volgens de Engelse krant The Telegraph is de zwaar beveiligde Arak-site, waar zwaar water of dideuteriumoxide wordt vervaardigd, eerder deze maand opnieuw in werking gesteld. Dat blijkt althans uit satellietbeelden, want internationale waarnemers worden al anderhalf jaar lang uit die fabriek geweerd.

Zwaar water is nodig om een kernreactor op te starten die plutonium kan produceren. Dat kan op zijn beurt dan weer een alternatief voor uranium zijn om tot een kernwapen te komen.

Geen informatie verstrekt
Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap konden de locatie niet meer bezoeken sinds augustus 2011. Sinds dan weigerde Iran elke vraag om informatie omtrent de locatie, die zich op zo'n 250 kilometer van hoofdstad Teheran bevindt.

Hoewel het Westen al langer vermoedens heeft over nucleaire activiteiten in Arak, kon de Telegraph beslag leggen op foto's die aantonen dat die wel degelijk plaatsvinden. Het nieuws over dit plutoniumprogramma komt er overigens op een moment dat er opnieuw internationale gesprekken lopen over de nucleaire ambities van het land.

Bommenwerper paraat
Iran zelf houdt vol dat zijn kernprogramma louter vredelievende belangen dient, maar de spanningen in de regio blijven hoog oplopen. Zo hebben de VS op 14 uur vliegafstand een operationele B2-stealthbommenwerper paraat. Die is in staat om een 'superbom' te vervoeren waarmee ondergrondse nucleaire faciliteiten in Iran kunnen worden gebombardeerd.

 
Nieuws over het plutoniumprogramma komt er op een moment dat er internationale gesprekken lopen over de nucleaire ambities van het land
REUTERS