Ga naar de mobiele website
^ Top

Plots populair: polis tegen hacken

ANP XTRA
Steeds meer Belgische bedrijven verzekeren zich tegen cybermisdaad. Verzekeraars zijn dit jaar al tientallen keren tussengekomen om schade door hackers te vergoeden.

"Vorig jaar is het aantal verzekeringen tegen cybercrime verviervoudigd. Die trend heeft zich ook doorgezet in de eerste maanden van 2017", zegt cyberspecialist Gerrit Mets van verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits. "Enkele jaren geleden waren de verzekeringnemers nog vooral bedrijven die gevoelige databestanden beheren - zoals banken. Maar nu zien ook grote en kleine productiebedrijven de noodzaak van een verzekering in."

Ransomware
Vanbreda heeft dit jaar alleen al enkele tientallen schadegevallen binnengekregen, waarbij de uitgekeerde bedragen varieerden van vijf- tot vijftigduizend euro. Driekwart van al die dossiers hadden te maken met de zogenaamde 'ransomware'. Daarbij blokkeren hackers de bestanden op een computer en geven ze die pas weer vrij wanneer er losgeld is betaald. Het was een dergelijke aanval die vrijdag wereldwijd ingezet is en waarbij er volgens Europol al minstens 200.000 getroffenen zijn in 150 landen. De Amerikaanse president Trump riep daarover zelfs een spoedberaad bijeen. In ons land lijkt de schade voorlopig mee te vallen. "Maar dat kan nog veranderen", zegt Mets. "Bij heel wat bedrijven was het weekend immers al begonnen toen de omvang van de aanval duidelijk werd."

De federale regering gaat een callcenter in het leven roepen, waar slachtoffers van cybercriminaliteit 24 op 24 terechtkunnen om bijstand te krijgen.

Waarom doen ook bedrijven die niet met gevoelige data of ICT werken er goed aan om zich ook te verzekeren tegen cybercrime? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jan van calenberg

  Geen idee hoe dit laatste virus werkt, maar enkele jaren geleden heb ik zulk soort bericht ook op mijn laptop gekregen. Eerst 100 euro storten of je kan je pc niet meer gebruiken. Ik heb hem afgezet en terug opgestart in een vorig opstart moment. Dat werkte. Of was dat lekengeluk?

 • Renzo De Hond

  Het zou me niets verbazen dat de makers van virus software en de verzekeraars achter de aanval zitten. Te ver gezocht?

 • Jan Janssens

  Kassa kassa voor de verzekeringen ... alweer

 • danny janssens

  Dat was uiteindelijk de bedoeling........

 • Prisoner 24601

  Toen ik aangifte ging doen had ik de soure ips. Antwoord op het politiebureau: Een “ip“-adres, wat is dat ? Zucht ...En de fccu is ook een lachertje. Dient alleen om de politici te beschermen. Die hun advies op hun website is belachelijk kinderlijk. Neem eens een voorbeeld aan het nederlandse ncsc , gewoon al de headcount.

Gesponsord

Meld een bug