Playboy-reporter haalt uit naar Witte Huis-woordvoerster: "Wij stellen vragen, jij moet antwoorden geven"

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders tijdens de persbriefing gisteren.
EPA Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders tijdens de persbriefing gisteren.
Het ging er pittig aan toe tijdens de persbriefing van het Witte Huis gisteren. Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders kreeg de volle laag van Playboy-journalist Brian Karem toen ze maar bleef doorgaan over de "oneerlijke media".

De woordenwisseling kwam er na een vraag van journalist Charlie Spiering van de rechtse website Breitbart over CNN. Daar was vorige week een artikel verschenen - en weer weggehaald - waarin werd gesteld dat de Senaat een meeting onderzocht tussen een topmedewerker van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump en een afgevaardigde van een Russisch investeringsfonds. CNN oordeelde dat het verhaal niet voldeed aan de criteria. Drie journalisten, onder wie twee Pulitzer-winnaars, namen daarop ontslag.

"De president herhaalde deze ochtend op Twitter dat CNN fake news is. Waarom was het antwoord van CNN niet voldoende voor de president?", vroeg Spiering. Sanders zag daarop haar kans schoon om de Amerikaanse media een fikse bolwassing te geven.

"Als we op het punt zijn beland waarbij we de media niet langer kunnen vertrouwen om nieuws te verslaan, dan wordt dat gevaarlijk voor Amerika. En ik denk dat bepaalde nieuwsmedia naar dat punt aan het gaan zijn, met als doel de kijkcijfers op te krikken. En als dat direct van de top komt, is dat nog veel akeliger en zeker nog schandelijker."

"Nieuwsmedia citeren dag na dag anonieme bronnen en gebruiken verhalen zonder bronnen. Kijk maar naar het CNN-verhaal, waar journalisten moesten opstappen", zei Sanders.

"Opruiend"

Op dat moment werd het te veel voor Playboy-reporter Brian Karem, die Sanders onderbrak en haar scherp van repliek diende. "Komaan, je maakt iedereen die hier nu is boos met die woorden. Deze administratie heeft net hetzelfde gedaan. Ieder van ons is vervangbaar, als iemand van ons een fout maakt, heeft het publiek de kans om van zender te veranderen of ons niet langer te lezen", zei Karem. 

"Jullie zijn verkozen om ons minstens vier jaar te dienen. Er is geen andere optie dan dat. Wij zijn hier om jou vragen te stellen, jij bent hier om daarop te antwoorden. Het enige wat jij doet is opruiende taal over ons verkopen zodat mensen denken: 'Zie je wel, opnieuw heeft de president gelijk en al de rest is gewoon fake nieuws.' Wij doen alleen maar ons werk."

De uitbarsting van Karem maakte weinig indruk op Sanders, die op dezelfde nagel bleef kloppen. "Het enige wat opruiend is, is de oneerlijkheid van de nieuwsmedia", antwoordde ze.

Karem gaf later op MSNBC toe dat hij "zijn geduld verloor", maar stelde dat het er al een tijdje zat aan te komen. 

Playboy schaarde zich alvast achter zijn journalist. "Yes, dat is Playboys Witte Huis-correspondent Brian Karem, die zijn tv-moment beleeft en ze het vuur aan de schenen legt", klonk het in een tweet.