Ga naar de mobiele website
^ Top

Plaatselijk al 20 cm sneeuw in Vlaanderen en nieuwe koudegolf met ijsdagen op komst

BELGA
Het moet lang geleden zijn dat er een stuk meer sneeuw ligt in Vlaanderen dan in de Ardennen, maar nu is het wel het geval. In delen van West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen ligt er 20 centimeter sneeuw en zelfs ietsje meer. De Ardense toppen komen op sneeuwvlak niet boven de 15 cm uit, maar wintersport is er wel volop mogelijk. Zeker in de Ardennen zal dat wit tapijt de komende week blijven liggen, al zal er nog nauwelijks sneeuw bij vallen. In de kuststreek kan het dinsdag en woensdag heel lichtjes dooien, maar ook daar zal de forse sneeuwlaag grotendeels intact blijven. En de winterellende is nog niet voorbij, want voor het tweede deel van de week voorspelt het KMI een nieuwe zware koudegolf met weer enkele berekoude ijsdagen.

De verspreiding van de sneeuw over België is opmerkelijk. In het zuiden van het land is zeker een stevig pak sneeuw gevallen, maar meer dan 17 cm in Lotharingen (waar het zondag eerst begon te sneeuwen) ligt er niet. De hoogste toppen in de Oostkantons komen niet verder dan 12 cm. Wel ruim voldoende voor uitgebreide winterpret.

Minder sneeuw in Kempen
Opvallend voor Vlaanderen is dat de Kempen en Limburg deze keer (ook al ligt daar tot 10 cm) moeten onderdoen voor het westen. Het uiterste westen (de kuststreek) moet het stellen met tussen 5 en 10 cm, maar dat is daar sowieso al uitzonderlijk en levert feërieke strandkiekjes op. Enkele tientalen kilometers naar het binneland ligt plaatselijk tot 20 centimeter sneeuw. Ten zuiden van Brugge (waar gisteren de derby door de overvloedige sneeuw moest afgelast worden) hebben ze dat nog niet al te vaak meegemaakt. Ook het zuiden van Oost-Vlaanderen kreeg de volle laag. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen is bezaaid met een sneeuwlaag tot 20 cm. Ook in het noorden van Henegouwen ligt plaatselijk 20 cm.

Winterpret
Samengevat: het moet lang geleden zijn dat het hele land met zo'n dik sneeuwtapijt bedekt was en dat duurt nog wel een tijdje. De licht positieve temperaturen in de komende dagen zullen daar weining aan veranderen. Winterpret is zeker nog een week verzekerd.

Aanvriezende mist
Voor vannacht verwacht het KMI nog wat lichte sneeuw. Daarna wordt het meestal droog, maar er is gevaar voor aanvriezende mist. Dat gevaar houdt ook de komende dagen aan. Tot en met woensdag blijft het meestal droog met maxima rond het vriespunt. Vanaf donderdag wordt het opnieuw fors kouder en blijft het overdag vriezen. Vooral vrijdag en zaterdag wordt het berekoud met 's nachts tot -10 graden in het  centrum en overdag niet veel meer dan -5. Zondag zou de overgang naar duidelijk minder koud weer gepaard gaan met een nieuwe sneeuwdag, precies een week na de voorbij chaotische zondag.

Even na de middag werd de Brugse derby al afgelast door de sneeuw.
photo_news Even na de middag werd de Brugse derby al afgelast door de sneeuw.
Niet veel later volgde de topper Anderlecht-Zulte Waregem.
photo_news Niet veel later volgde de topper Anderlecht-Zulte Waregem.
Sneeuwpret is nog een hele week verzekerd.
photo_news Sneeuwpret is nog een hele week verzekerd.
Het blijft opletten op de weg, vooral voor aanvriezende mist.
BELGA Het blijft opletten op de weg, vooral voor aanvriezende mist.
photo_news
BELGA
photo_news
belga
BELGA
photo_news
Meer over


Meld een bug