Piloten vergeten bijna landingsgestel uit te klappen

Twee piloten van de Australische vliegtuigmaatschappij Qantas hebben ontslag genomen. Aanleiding was een incident kort voor de landing van hun vlucht van Melbourne naar Sydney. De piloten waren bijna vergeten om het landingsgestel van hun Boeing 767 uit te klappen. Het toestel was al aan het landen toen ze het plots beseften en zo werd op het nippertje een ramp vermeden.

Veel te laat
De veiligheidsautoriteiten zijn met een onderzoek gestart naar het incident en de piloten worden vrijdag ondervraagd. Blijkbaar lag een communicatieprobleem aan de oorzaak van het voorval. Volgens een ex-piloot wordt het landingsgestel van een Boeing 767 normaal op een hoogte tussen 609 en 457 meter uitgeklapt om ervoor te zorgen dat het toestel op een stabiele manier aan de landing kan beginnen, een procedure die ingezet wordt op een hoogte van 304 meter. Als het landingsgestel pas op 304 meter of zoals in dit geval op 213 meter uitgeklapt wordt dan is dat veel te laat, beweert de ex-piloot.

Onderzoek naar incident

Volgens Qantas ging het om een uitzonderlijk voorval en de maatschappij neemt het incident ernstig. "De passagiers zijn nooit in gevaar geweest", luidt het. "We hebben het incident gemeld aan de bevoegde autoriteiten en de piloten namen ontslag. We werken volledig mee aan het onderzoek van de veiligheidsautoriteiten en we hebben intern ook een onderzoek opgestart. Op de basis van de resultaten van de onderzoeken zullen we bijkomende maatregelen treffen", besluit een woordvoerder van Qantas. (hlnsydney)