Piloot Ryanair razend om ceremonie MH17

Foto ter illustratie.
afp Foto ter illustratie.
Een piloot van Ryanair is afgelopen maandag ontzettend boos geworden op de luchtverkeersleiding van Eindhoven Airport. De man mocht niet landen op het vliegveld, omdat op de nabijgelegen Vliegbasis Eindhoven een ceremonie voor teruggekeerde slachtoffers van vlucht MH17 op het punt van beginnen stond.
"Dit is onacceptabel", foeterde de man vanuit zijn cockpit.

De verhitte discussie tussen de piloot van Ryanair en de luchtverkeersleiding van het vliegveld in Eindhoven werden opgepikt door voormalig piloot René Veldhuizen. "Ik zat mee te luisteren en ineens hoorde ik deze discussie. Later heb ik dat teruggezocht en op YouTube gezet", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Geen vliegverkeer rond ceremonie
Maandag landde er in Eindhoven rond kwart voor vier een transportvliegtuig met één kist met stoffelijke resten van de vliegramp in Oekraïne. Net als bij vorige keren werden ook dit keer het vliegtuig en de kist met dezelfde ceremonie als de eerdere vluchten ontvangen.

Het andere vliegverkeer in de omgeving werd rond de ceremonie kort stilgelegd en daar was het Ryanair-vliegtuig de dupe van. Op het audiofragment is te horen dat de piloot van het toestel, afkomstig van het Italiaanse Brindisi, zegt dat hij iets na half vier kan landen. Hij krijgt van de luchtverkeersleiding echter te horen dat hij niet mag landen vanwege de ceremonie.

Dit tot onbegrip van de piloot die meent op tijd te zijn. Hij vindt het onacceptabel, zegt dat hij niet kan uitwijken en verwijt zijn gesprekspartner een gebrek aan coördinatie.

"Ryanair had dit moeten weten"
Majoor Ter Horst van het ministerie van Defensie bevestigt het plaatsvinden van de discussie tegenover Omroep Brabant. "Alle luchthavens en maatschappijen hebben een internationaal bericht ontvangen. Daarin stond dat er niet geland kon worden. Ryanair had dit moeten weten."

Veldhuizen postte het gesprek dezelfde dag nog online.