Pikt F1 de streken van 'Mad Max'?

AFP
De een vindt Max Verstappen een roekeloze puber die zijn plek niet kent. De ander ziet in hem alles wat de Formule 1 al jaren mist. Zal de bekendste autosportklasse de Nederlandse coureur in het hart sluiten?

Welke Max Verstappen wil de Formule 1? Voor dat dilemma staan de regelmakers bij racefederatie FIA, nadat de 19-jarige coureur bij de Grote Prijs van Mexico voor de zoveelste keer dit seizoen het middelpunt is geweest van gebakkelei over regels in de bekendste klasse van de autosport.  

Hij legt de afgelopen maanden bloot waar de Formule 1 al jaren mee worstelt. Moet de bekendste autosportklasse brutaal en gevaarlijk zijn, of veilig en braaf?

De Nederlander valt zonder twijfel in die eerste categorie. Vandaag en morgen viert Mexico de Dag van de Doden. Voor de gelegenheid had Verstappen afgelopen donderdag alvast een doodshoofd op zijn gezicht laten schminken. Toepasselijk, want sommige collega's zien Verstappen als levensgevaarlijk.  

Sinds zijn overstap naar Red Bull in mei bewijst Verstappen dat hij naast inhalen als geen ander zijn plek kan verdedigen. Hij etaleerde dat talent voor het eerst bij zijn zege in Spanje. Toen oogstte hij lof met zijn onconventionele, felle manier van verdedigen. Langzaam groeide het aantal critici. Na de Grote Prijs van België barstte de bom.  

Het relaas van maanden vol spanning, de "Verstappenregel" en meer leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.