Peter Gyselbrecht eist 255.000 euro van Belgische staat

Peter Gyselbrecht
Belga Peter Gyselbrecht
Peter Gyselbrecht (38) eist een schadevergoeding van meer dan 255.000 euro van de Belgische staat. Hij zat zeven maanden in de cel tijdens het onderzoek naar de kasteelmoord, maar werd intussen buiten vervolging gesteld.

Doordat hij jarenlang als verdachte werd beschouwd in de kasteelmoord, raakte zoon Gyselbrecht naar eigen zeggen zijn vriendin en zijn job kwijt. Hij lijdt volgens zijn advocaat ook nog altijd aan stress en angstgevoelens. Daarom eist hij per dag dat hij in voorhechtenis heeft gezeten 250 euro morele schadevergoeding, goed voor een totaalbedrag van 50.750 euro. Voor het loonverlies en de gemaakte kosten om zijn onschuld te bewijzen, wil hij 204.760 euro.

Peter Gyselbrecht werd bijna vijf jaar beschouwd als één van de mede-organisatoren van de moord op zijn schoonbroer Stijn Saelens in januari 2012. In die periode belandde hij twee keer achter de tralies: de eerste keer 48 uur, de tweede keer zeven maanden. Pas op 20 januari dit jaar werd hij door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld. In maart, tijdens het proces, bekende zijn vader, dokter André Gyselbrecht, dat hij de moord had besteld.

"Het Brugse parket bleef hardnekkig vasthouden aan het idee dat Peter wel bij de moord betrokken moést zijn, maar daar waren geen bewijzen voor. Hij is nooit op een leugen betrapt", aldus zijn advocaat Gert Warson. "Doordat hij onterecht in de cel zat, leed en lijdt hij nog altijd onherstelbare schade." Daarom dient Gyselbrecht nu dus een verzoekschrift in bij justitieminister Koen Geens (CD&V) om een schadevergoeding te eisen. Ten laatste midden februari moet Geens daarop antwoorden.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken. 
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Ik lijd elke dag loonsverlies door hetbpritswerk van de overheid..moet ik dan ook doen alsof ik plots heilig verklaard be ofwat. Vraag het aan papa want HIJ is de oorzaak van alle miserie. De onderzoeksrechter heeft gedaan wat hij moet doen en als je zoalng vastzit dan zal er ook wel een reden zijn he. Anders was je onschuld al vroeger bewezen.

 • bart boon

  Niet de staat moet opdraaien voor die kosten maar wel de onderzoekers en onderzoeksrechter, want die denken toch dat ze altijd alles weten en ik spreek uit ondervinding!

 • marc vaderbeken

  meer vragen in het parlement verdienen ze meer

 • Philippe Deckers

  Laat zijn vader betalen. Niet de belastingbetaler!

 • Luc Masscheleyn

  Die vader moet dat betalen. Niet de belastingbetaler !!!