Persoonlijke data van 112.000 Franse agenten gelekt

Twee weken geleden werden agent Jean-Baptiste Salvaing en zijn vrouw Jessica Schneider in hun huis in de buurt van Parijs doodgestoken door jihadist Larossi Abballa.
EPA Twee weken geleden werden agent Jean-Baptiste Salvaing en zijn vrouw Jessica Schneider in hun huis in de buurt van Parijs doodgestoken door jihadist Larossi Abballa.
Twee weken nadat de Franse agent Jean-Baptiste Salvaing en zijn vrouw in hun huis werden vermoord door jihadist Larossi Abballa, blijken de persoonlijke gegevens van 112.000 agenten online te zijn gelekt.

Mutuelle Générale de la Police (MGP), de verzekeringsmaatschappij van het Franse politiekorps, bevestigt dat een misnoegde werknemer op 2 juni de persoonlijke details van 112.000 agenten op Google Drive heeft opgeladen. Het gaat om agenten in actieve dienst en gepensioneerde wetsdienaars. Ook de adressen van de agenten werden te grabbel gegooid.

Wachtwoorden
Volgens de MGP zijn de files met wachtwoorden beschermd en zijn de gegevens niet gekraakt. Aan France TV Info verklaarde de MGP dat het lek "een kwaadwillige daad van een medewerker" was.

Twee weken geleden stak een man die trouw zweerde aan IS een agent en zijn vrouw dood in hun huis nabij Parijs. Larossi Abballa brak in bij Jean-Baptiste Salvaing en Jessica Schneider en doodde de twee terwijl hij hun driejarig zoontje gegijzeld hield. Hij riep "Allah akbar" terwijl hij de aanval live op Facebook uitzond. In die video zei hij dat hij gevolg gad aan de oproep van IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani. Die had opgeroepen tijdens de ramadan burgers in Europa en de VS te viseren. Abballa werd door de politie doodgeschoten. Het zoontje van het koppel bleef ongedeerd.

De dubbele moord was de eerste terreuraanslag op Franse bodem sinds de aanslagen van 13 november vorig jaar. Toen stierven 130 mensen bij een reeks bomaanslagen en schietpartijen in Parijs.

Door de noodtoestand die na de aanslagen in Parijs werd afgekondigd, kunnen agenten hun wapen mee naar huis nemen. Wegens de aanslag van Abballa zal die maatregel van kracht blijven nadat de noodtoestand op 26 juli verstrijkt, zo meldt de BBC.