Pendelen tijdens de ochtendspits.
Volledig scherm
PREMIUM
Pendelen tijdens de ochtendspits. © Ellen Vandevijvere

Pendelen is pijn. Mentaal én fysiek. “Ik had als enige hobby: klagen over de NMBS”

Pendelen: het maakt ons gestrester, ongelukkiger en eenzamer. En toch blijven we het dag na dag maar doen. Is er een manier om toch winst te halen uit deze schijnbaar verloren tijd? Bestaat er, kortom, zoiets als de perfecte pendel?

21 reacties

 • Walter Van Criekinge

  2 maanden geleden
  Zalig zen in de file... Word dat de toekomst? Ieder zijn ding natuurlijk maar naar glijden we af?
 • Ben Eykenbos

  2 maanden geleden
  Als het niet moet zal ik in geen trein, tram of bus meer kruipen. Hoeveel reclame ze nog gaan maken voor dat vervoermiddel.
 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  @Hans De Smet : ik ben net dezelfde mening toegedaan. Een uurtje of meer file kan heel zen zijn - voor mij is het toch zo, maar dan wel zonder passagier(s) in de auto. Zelfs de radio zet ik niet aan. MeTime tot en met. In het openbaar vervoer krijg je me met geen 10 paarden. Ik heb totaal geen behoefte aan het 'gezelschap' van mijn medemens. Ik juich trouwens het openbaar vervoer voor anderen toe en kan het alleen maar aanbevelen voor hen - meer plaats voor mij op de weg.
 • Luc Brouckaert

  2 maanden geleden
  Is deze foto in België genomen?
 • Luc Deville

  2 maanden geleden
  Het mag niet gezegd worden,omdat het iedereen voor zijn verantwoordelijk gesteld wordt en het te simpel is voor experten en journalisten, als men eerst iedereen laat afstappen en voldoende doorschuift zullen de vertragingen in de pits met minstens de helft dalen.