Patriarch: "Conchita Wurst zit achter overstromingen Balkan"

REUTERS
Verschillende religieuze leiders uit de Balkan beweren dat de Songfestivaloverwinning van Conchita Wurst de overstromingen in de regio heeft veroorzaakt. De overstromingen zijn volgens hen 'geen toeval maar een waarschuwing'.

Landen als Bosnië en Servië werden de afgelopen dagen geteisterd door zware overstromingen. Tientallen mensen kwamen om het leven en tienduizenden mensen moesten op de vlucht slaan. Allemaal de schuld van Conchita Wurst, volgens de aartsbisschop van Montenegro Amfilohije.

In een interview met het Servische televisiekanaal NOVA zegt hij dat de regenval laat zien dat mensen Wurst, die hij omschrijft als een 'Jezus-achtige figuur', niet moeten accepteren. Onduidelijk is of de bisschop Conchita Wurst, met baard en lang haar, direct koppelde aan Jezus of dat het hem meer om de aanbidding van Conchita ging.

Volgens Amfilohije zijn de overstromingen juist een teken dat God van Servië houdt en het land wil waarschuwen en stimuleren een nieuwe weg in te slaan.

Goddelijke straf
Ook de aartsbiscop van Servië Irinej is er niet blij mee dat de Serviërs Conchita punten hebben gegeven. 'God wast nu de Servische zonden af', stelt hij. Volgens Irinej is de regenval ook een waarschuwing voor Servië omdat het land zijn eerste gay pride aan het organiseren is. God zou de vloed hebben gezonden als 'goddelijke straf voor hun zonden'.

De winst van Wurst, echte naam Thomas Neuwirth, blijft de gemoederen bezig houden. Eerder sprak de Russische Orthodoxe kerk er al schande van. De kerk ziet de overwinning als een manier van Europa om zijn nieuwe culturele normen aan Rusland op te dwingen. Volgens de kerk heeft Europa zich nog verder verwijderd van de christelijke identiteit door op Conchita te stemmen.

Wurst won op 10 mei het Songfestival in Kopenhagen met het nummer Rise like a phoenix.

Patriarch Irinej van de Servisch Orthodoxe Kerk.
EPA Patriarch Irinej van de Servisch Orthodoxe Kerk.
Een reddingswerker brengt een hond in veiligheid in het overstroomde Servische dorp Prud.
REUTERS Een reddingswerker brengt een hond in veiligheid in het overstroomde Servische dorp Prud.
De Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst na de winst in het Songfestival in Kopenhagen.
REUTERS De Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst na de winst in het Songfestival in Kopenhagen.