Passagiers zitten 24 uur in trein naar zuiden

UNKNOWN
Pannes, bestuurder te laat, reizigers dronken, sneeuw: 600 passagiers van een nachttrein die zondagavond in Straatsburg, in het noordoosten van Frankrijk, vertrok, hebben een nachtmerrie van 24 uur beleefd voordat ze aan de Côte d'Azur of in Spanje aankwamen. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF had het over een "uitzonderlijke samenloop van incidenten".

De trein die om zondag 21.30 uur uit Straatsburg vertrok, had de volgende ochtend om 8.30 uur in het Spaanse stadje PortBou moeten aankomen. Hij stopte een eerste keer in Belfort (in het noordoosten van Frankrijk) om van bestuurder te wisselen. Door het winterweer was de vervangende bestuurder niet op de afspraak en werd de vervanger uiteindelijk per taxi vanuit Lyon aangevoerd. Hij kwam pas om 6 uur aan, nadat de politie van Belfort verscheidene dronken passagiers uit de trein had gehaald die voor overlast zorgden.

Zenuwinzinking
Vervolgens stond de trein meer dan drie uur stil in Tournus (Midden-Franrkijk) voor een verandering van locomotief. Reizigers zeggen dat er ondertussen geen verwarming en geen licht was en dat sommige mensen "op de rand van een zenuwinzinking" stonden.
 
In het station van Lyon werden eindelijk maaltijden opgediend. Daar werden 240 passagiers op een speciaal gehuurde hogesnelheidstrein naar Portbou gezet. Ongeveer 360 reizigers voor Nice bleven op de trein zitten tot ze, rond middernacht, hun eindbestemming bereikten.
SNCF beloofde de reizigers van de nachttrein te vergoeden en bood hen een bijkomend gratis retourticket aan. (belga/gb)