Passagiers Thalys opgevangen in Parijs

AFP
Alle Thalys-passagiers die vrijdag werden opgevangen in Arras nadat er was geschoten in hun trein, zijn opgevangen in Parijs. De laatsten van de ruim vijfhonderd reizigers kwamen rond 01.45 uur aan op station Gare du Nord.

De passagiers zijn volgens Thalys opgevangen door medewerkers. Die hebben geholpen met het zoeken naar een slaapplaats en het omboeken van reizen. Ook waren er hulpverleners die psychische hulp boden. De eerste reizigers kwamen even na 00.30 uur aan. Thalys heeft laten weten dat de Thalys-treinen zaterdag volgens de gewone dienstregeling rijden.

De nieuwe trein stond pal voor de Thalys waarin de schietpartij plaatsvond. De achterste coupé waar de aanslagpleger werd overmeesterd, is losgekoppeld voor sporenonderzoek. De rest van de treincoupés werd gebruikt om mensen naar Parijs te brengen.

Grotere aanslag voorkomen
Twee Amerikaanse militairen hoorden vrijdagavond dat iemand op het toilet een vuurwapen aan het doorladen was. Toen hij uit de wc kwam, overmeesterden ze hem. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond, onder wie de twee militairen. Een van hen heeft een schotwond en de ander is neergestoken.

De trein werd daarna naar Arras geleid. Passagiers werden daar opgevangen in sporthal Giraudon zodat ze zich konden registreren. Daarna mochten ze terug naar het station voor hun vertrek naar Parijs.
Een Thalys-woordvoerder heeft laten weten dat het nog onduidelijk is hoeveel nationaliteiten er aan boord waren. Onbekend is ook nog hoeveel Nederlanders in de trein zaten.

Sporenonderzoek
De politie is nog druk bezig met het sporenonderzoek. Een gedeelte van het spoor waar de trein staat, is afgezet met politielinten. De rest van het perron is wel bereikbaar.

REUTERS
AFP