Pas op voor de addertjes onder het gras bij extralegale voordelen

Shutterstock
Uiteraard ben je blij wanneer je van je baas maaltijdcheques, een bedrijfswagen of een hospitalisatieverzekering krijgt. Elk extraatje bovenop je loon is immers mooi meegenomen. Bovendien hou je aan extralegale voordelen netto meer over dan aan een loonsverhoging. Toch zijn er een paar elementen waar je voor moet opletten.

Lees ook op vacature.com:

Gewikt en gewogen: meer loon versus meer voordelen
De voor- en nadelen van extralegale voordelen
7 extralegale voordelen die je meestal over het hoofd ziet


Xavier Baeten, professor aan Vlerick Business School en specialist in beloningsbeleid: "Als je baas je honderd euro extra wilt geven, dan zal je dat in je portemonnee het meest voelen als hij dat bijvoorbeeld via een hospitalisatieverzekering doet. Je betaalt er immers geen sociale bijdragen of belastingen op." 

En ook de werkgever zelf geniet van een fiscaal en parafiscaal gunstige regeling. Hij kan extralegale voordelen gebruiken om de hoge loonkosten in ons land te 'omzeilen'. Dat werkgevers dat ook massaal doen, bleek in onze Salarisenquête van 2014. 95 procent van de deelnemers gaf aan dat hij van zijn baas minstens één voordeel krijgt. Baeten: "Eigenlijk moet je als werkgever bijna gek zijn om extralegale voordelen links te laten liggen. Bij kleine bedrijven, met minder dan vijf werknemers, gebeurt dat helaas nog. Uit onwetendheid, veronderstel ik." 

Xavier Baeten

1. Veel voordelen, laag brutoloon = lager wettelijk pensioen

Niettemin is het goed je bewust te zijn van enkele keerzijden aan de extralegale medaille. Besef bijvoorbeeld dat de hoogte van je wettelijk pensioen of de uitkering bij langdurige ziekte of werkloosheid afhankelijk is van de sociale bijdragen die je betaalt. Wie veel extralegale voordelen en een laag brutoloon krijgt, zou daar dus later de pijnlijke gevolgen van kunnen ondervinden. Voor je pensioen valt dat nadeel op te vangen via het individuele pensioensparen en/of de groepsverzekering van je werkgever.

Die laatste is volgens Jan Van Gysegem, vennoot bij advocatenkantoor Claeys & Engels, een van de meest voordelige extra's die je als werknemer kunt krijgen. "Terwijl er bij een loonsverhoging netto ongeveer 30 procent overblijft, is dat bij een storting in een groepsverzekering ongeveer 70 procent. Wanneer je op pensioen gaat en de premie ontvangt, is de belasting beperkt tot 10 à 20 procent (afhankelijk van de leeftijd waarop je op pensioen gaat, nvdr) terwijl dat bij je gewoon loon zo'n 50 procent kan zijn. De aanvullende pensioenplannen zijn fiscaal en parafiscaal zo gunstig omdat de regering erop rekent dat ze mee de gaten van het wettelijk pensioen vullen."

Jan Van Gysegem

2. Je hebt geen zekerheid over de toekomst

Verder moet je rekening houden met de juridische onzekerheid die er rond sommige voordelen hangt. Baeten: "De regering kan nieuwe regels invoeren, waardoor een voordeel plots minder lucratief is. Dat gebeurde bijvoorbeeld onder Di Rupo met de bedrijfswagens. Die besliste om de belasting erop te berekenen op basis van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs en de leeftijd van de auto en niet langer op basis van de afstand tot het werk. In de praktijk betekende dat voor veel werknemers een belastingverhoging." 

Ander voorbeeld zijn de aanvullende pensioenen. Van Gysegem:  "Tot voor kort kon je aanvullend pensioen opnemen vanaf de leeftijd van zestig, maar de regering Michel maakt het nu onmogelijk om nog aanvullend pensioen op te nemen vóór het wettelijk pensioen. Dat betekent dat de meesten onder ons tot 65, 66 of 67 jaar zullen moeten wachten."

3. De baas beslist, je hebt er zelf weinig aan te zeggen

Een van de belangrijkste nadelen vandaag is wellicht dat je als werknemer weinig of geen keuze hebt. De afspraken rond extralegale voordelen zijn veelal collectief geregeld, waardoor het moeilijk is om het pakket op maat van jouw individuele behoeften samen te stellen. Je ecocheques laten vallen voor een extra cent in je groepsverzekering of een kleinere bedrijfswagen kiezen en het resterende bedrag omzetten in cash is niet mogelijk. "Meer inspraak krijg je wel als het bedrijf met cafetariaplannen werkt", reageert Jan Van Gysegem. "In dat geval geeft de werkgever je een budget en een lijst voordelen waaruit je kunt kiezen. Het betekent geen volledige vrijheid maar het brengt toch wat meer flexibiliteit." 

Ook al werkt vandaag nog maar 15 procent van de Belgische bedrijven met zo'n cafetariaplannen (onderzoek van Attentia en Vlerick), Frédérique Bruggeman van Robert Half Belux is ervan overtuigd dat het gebruik ervan in de toekomst zal toenemen. "Zeker bij knelpuntjobs is het voor bedrijven zoeken naar manieren om sollicitanten aan te trekken en werknemers blijvend te motiveren. Als je via de extralegale voordelen op de noden van de werknemer kunt inspelen, dan is dat een troef."

Frédérique Bruggeman

4. Je voelt 'de beloning' pas op lange termijn

Nog een nadeel van (sommige) extralegale voordelen is de termijn waarop ze zich laten voelen. Zo ervaar je het nut van een hospitalisatieverzekering pas als je in het ziekenhuis belandt. Baeten: "Hetzelfde met de groepsverzekering. Je voelt het voordeel niet onmiddellijk op je bankrekening. 'De beloning' komt pas later."

5. Het is soms nodeloos ingewikkeld

Tot slot zou ook de communicatie rond extralegale voordelen beter kunnen. Vooral bij verzekeringsformules beseffen werknemers niet altijd welk goud ze in handen hebben. Vraag bijvoorbeeld aan een willekeurige bediende welke voordelen zijn aansluiting bij de groepsverzekering oplevert en de kans is groot dat die het antwoord schuldig blijft. Pensioenopbouw zal misschien nog net lukken, maar dat er onder meer ook waarborgen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden in kunnen zitten, is minder bekend. Xavier Baeten: "Het is zeker zo dat niet alle werknemers de kleine lettertjes begrijpen. Bedrijven en verzekeraar zouden de voorwaarden begrijpelijker kunnen maken. Ongetwijfeld zou dat tot meer appreciatie leiden."

Daarbij aansluitend vraagt advocaat Jan Van Gysegem zich af of we niet beter eens 'from scratch' kunnen herbeginnen. "Door de hoge loonkost voelen bedrijven zich genoodzaakt extralegale voordelen te geven, want daar betalen ze minder bijdrages en belastingen op. Het resultaat is wel dat het hele land intussen met een bedrijfswagen rondrijdt en onze wegen dichtslibben. Of kijk naar de maaltijd- en ecocheques. Maken die het niet nodeloos ingewikkeld? Zou het voor iedereen niet veel makkelijker zijn om te snoeien in al die voordelen, een hoger brutoloon te geven en de hoogte van de sociale bijdragen terug te schroeven?"