Parket geeft beelden schutter vrij

Federale politie
De federale politie heeft vandaag op haar website drie videofilms en twee stilstaande beelden online gezet waarop de dader van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel te zien is. Ook geeft ze een kort relaas van de feiten, een afbeelding van de kalasjnikov waar hij gebruik van maakte en een plannetje van de omgeving. Het vierde slachtoffer van de dodelijke raid aan het Joods Museum in Brussel verkeert nog steeds in erg kritieke toestand.

In twee videofilms is de dader te zien die over straat wandelt. Op de beelden van de derde film is te zien hoe de dader in het Joods Museum een vuurwapen uit een tas haalt, begint te schieten, en weer wegvlucht. Ook een van de stilstaande beelden die de politie verspreidde, toont hem al schietend. Naast een ander stilstaand beeld, van de dader op straat, en een plannetje van de omgeving van het museum toont de politie ten slotte nog de afbeelding van een kalasjnikov-schoudervuurwapen met uitklapbare kolf waar de dader van gebruik zou gemaakt hebben.

Uiterlijke kenmerken
"De dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en verplaats zich soepel", klinkt het in een persoonsbeschrijving. "Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorkant. Hij droeg lichtblauwe bovenkledij met een lichtkleurig logo ter hoogte van de linkerborst, een broek van donkere kleur en schoenen van donkere kleur met lichtkleurige zolen. Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak tevens met een lichtkleurig logo."

Alleen gehandeld
Volgens de politie vond de dodelijke agressie gisteren plaats rond 15.50 uur in de Miniemenstraat in Brussel.  Volgens het parket handelde de dader alleen en was zijn daad blijkbaar goed voorbereid. Drie personen kwamen onmiddellijk om het leven bij de schietpartij. Het gaat om een koppel Israëlische toeristen uit Tel-Aviv en een Française.
De dader vluchtte nadien te voet weg in de Kandelarenstraat in de richting van de Hoogstraat in Brussel, in de Marollenwijk, waar hij verdwenen is.

Een verdachte werd gisteren opgepakt in de namiddag, maar zijn verhoor toonde aan dat het slechts om een getuige gaat. Het parket bevestigde dat hij intussen vrijgelaten werd.

De politie vraagt iedereen die mogelijk de verdachte heeft gezien of informatie heeft over de zaak om het gratis nummer 0800/30.000 te bellen. De anonimiteit wordt gewaarborgd.

Federale politie
Federale politie
Federale politie