Parket: "Busongeval Sierre waarschijnlijk te wijten aan chauffeur"

Het busongeval in het Zwitserse Sierre is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een oorzaak die te maken heeft met de chauffeur van de bus. Dat heeft de Zwitserse procureur Olivier Elsig van Wallis gezegd op een persconferentie in Brussel. Het Zwitserse parket lichtte eerder de Belgische families van de slachtoffers van de busramp in. Bij het ongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 doden.

Het Zwitserse parket sluit drie maanden na de start van het onderzoek verschillende hypotheses uit. Zo reed de bus op het moment van het ongeval niet te snel. De maximum toegelaten snelheid in de tunnel waar het ongeval gebeurde is 100 km/uur. De bus ging tussen 99 en 101 km/uur. Het is ook uitgesloten dat er een tussenkomst van een derde in het spel was. Het voertuig had geen technische gebreken en was goed onderhouden. Ook de infrastructuur van de rijbaan en die van de tunnel heeft het ongeval niet veroorzaakt.

"We moeten de oorzaak waarschijnlijk zoeken bij de chauffeur", zei Elsig. Het Zwitserse onderzoek focust in de toekomst dan ook daarop. De bus had twee chauffeurs. Bij vertrek op 13 maart rond 19.45 uur in het Zwitserse Val d'Anivers zat de meest ervaren bestuurder van 52 jaar achter het stuur. Rond 21.10 uur nam zijn 34-jarige collega over. Amper 2 minuten of 2.222 meter later gebeurde het ongeval. De autobus raakte de rechterrand van de weg op ongeveer 75 meter van de plaats van de botsing. Drie seconden later botste het voertuig tegen de muur. Er zijn geen remsporen vastgesteld en de bus is ook nooit naar de andere kant van de tunnel geslingerd of van richting veranderd, zo blijkt uit het onderzoek van het Zwitserse parket.

Het Zwitserse gerecht kwam vrijdag naar België om de families van de slachtoffers op de hoogte te brengen van de voortgang van het onderzoek. Dat is op dit moment nog niet volledig afgerond. Onder meer het toxicologisch onderzoek van de chauffeur van de bus moet nog worden afgewerkt. Ook de beelden van het ongeval vergen nog bijkomend onderzoek. De procureur schat dat dit tegen het einde van de zomer rond zal zijn. Bij het busongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 slachtoffers: 22 kinderen uit basisschool 't Stekske uit Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee, 2 chauffeurs en 4 begeleiders.

De Zwitserse procureur Olivier Elsig kwam uitleg geven over de voorlopige bevindingen van het onderzoek.
Belga De Zwitserse procureur Olivier Elsig kwam uitleg geven over de voorlopige bevindingen van het onderzoek.