Parket bevestigt: Janssen bekent ook moord op Annick

Ronald Janssen op een nieuwjaarsfeestje in 2009. Foto vtm.
Ronald Janssen op een nieuwjaarsfeestje in 2009. Foto vtm.
Ronald Janssen, de moordenaar van Shana Appeltans en Kevin Paulus, heeft ook de moord op Annick Van Uytsel bekend. Het parket van Leuven heeft dit bevestigd. Of Janssen ook met andere moordzaken iets te maken heeft, daar werd niets over gezegd. De onderzoeksrechter hield hem aan voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en moord.

Het onderzoek kreeg een nieuwe impuls nadat Ronald Janssen uit Halen werd aangehouden voor de moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22). "Het volgehouden onderzoek leidde tot een doorbraak", aldus procureur des Konings Ivo Carmen. Vrijdag verschijnt Janssen voor de raadkamer in Leuven. Die moet oordelen over zijn verdere aanhouding.

Klappen op het hoofd
Annick Van Uytsel verdween in de nacht van 27 op 28 april 2007 in Diest, na een fuif van de lokale jeugdbeweging. Een goede week later, op 3 mei, werd haar lichaam uit het Albertkanaal in Lummen gehaald. Het 18-jarige meisje was met zware klappen op het hoofd omgebracht, vakkundig in plastic vuilniszakken gewikkeld en met stenen verzwaard in het water gedumpt.

"Geen typerend profiel"
Gedurende meer dan twee jaar vormde haar dood het voorwerp van een uitgebreid en intensief onderzoek. Daarbij werden honderden tips nagetrokken, allemaal zonder succes. Een misdrijfanalyse bracht nieuwe pistes aan, maar leidde ook niet tot een verdachte. "Gewoon omdat we niet konden weten wat nu wel gekend is", aldus procureur Carmen. "De 38-jarige verdachte die nu op het voorplan treedt, had geen typerend profiel en niemand uit zijn omgeving had enig vermoeden tot welke feiten hij in staat was."

Gsm-signaal opgepikt

Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick, stelde eergisteren al er zo goed als zeker van te zijn dat Janssen ook Van Uytsel vermoordde. Janssen zou volgens krantenberichten ook aanwezig geweest zijn op de fuif waar Annick verdween. Het laatste signaal van de gsm van Annick werd opgepikt door de zendmast van Halen vlakbij de woning van Janssen. De fiets van Annick dook bovendien op aan het kot in Leuven waar Janssen als student verbleef. Janssen zei ten slotte dat hij zijn wapen dumpte vlakbij de plek waar eerder met man en macht werd gezocht naar Annick.

Child Focus feliciteert speurders
Child Focus feliciteert de onderzoekers met het identificeren van de moordenaar van Annick Van Uytsel. "Ons hart gaat nu uit naar de families van Annick, Shana en Kevin", staat te lezen in een persbericht van Child Focus. De parketten en de gerechtelijke politie van Hasselt en Leuven konden volgens Child Focus snel en accuraat gegevens uit beide moordzaken, waaronder getuigenissen vanuit het publiek, combineren.
 
"Dat bewijst dat slachtoffers kunnen blijven rekenen op aandacht voor hun zaak, ongeacht de tijd die voorbijgaat", stelt de organisatie. "Ook daders mogen zich ondanks het verlopen van de tijd nooit veilig weten", waarschuwt Child Focus. (belga/sam/adv/svm)

BELGA