Paranoïde moeder van schutter bereidde zich voor op einde van de wereld

Moeder en zoon Lanza
Moeder en zoon Lanza
Nancy Lanza, de moeder van de dolgedraaide schutter, heeft wellicht een cruciale rol gespeeld in de catastrofale mentale inzinking van haar zoon. Vrienden en familieleden omschrijven haar als een paranoïde vrouw die geloofde dat er op een gewelddadige manier een einde zou komen aan de geciviliseerde wereld. Ze verzamelde een dozijn geweren, hamsterde voedsel en water om zich hiertegen te wapenen. Bovendien had ze haar zoon de laatste tijd ook niet meer in de hand.

Mevrouw Lanza was een zogenaamde 'prepper' of 'survivalist', iemand die zich voortdurend voorbereidt op een noodsituatie. Preppers maken zich vaak verdedigingstechnieken eigen en bouwen structuren waarin ze kunnen overleven indien de ramp zich voordoet. Het huis van Nancy Lanza was dan ook een versterkte burcht waar bezoekers niet echt welkom waren. Toen haar zoon Adam negen jaar was, leerde ze hem al samen met zijn oudere broer Ryan om te schieten.

"Ik raak hem kwijt"
Nancy Lanza had niet alleen zichzelf steeds minder in de hand maar ook haar zoon. Ze had recent loopbaanonderbreking genomen om zich om Adam te bekommeren. "Het wordt erger met hem, ik raak hem kwijt", vertrouwde ze een vriend vorige week toe in een bar in Newtown. De vriend, die anoniem wenste te blijven, zei dat het gesprek des te opmerkelijker was omdat mevrouw Lanza tijdens andere gelegenheden nauwelijks over haar jongste zoon sprak.

Aansteker
"Ik kan niet meer tot hem doordringen", vertelde ze bezorgd. "Hij verbrandt zichzelf met een aansteker om toch maar iets te kunnen voelen." De vriend vroeg of ze haar zoon liet helpen en daarop antwoordde ze bevestigend.

Facebook
Weinig mensen kregen Adam te zien. Ook naaste familieleden niet. De jongen zat meestal op zijn kamer waar hij veelal gewelddadige videospelletjes speelde. Terwijl haar oudste zoon Ryan een succesvolle carrière uitbouwde in de financiële wereld (net zoals zijn vader), had de twintigjarige Adam nog geen enkele job uitgeoefend. Ondanks zijn computerverslaving had hij geen Twitteraccount of is er geen spoor van hem terug te vinden op Facebook.

Harde schijf
Naar verluidt is de politie nu naarstig bezig met het herstellen van de harde schijf van Adams computer. De hardware werd namelijk in stukken en brokken aangetroffen op de slaapkamer van de schutter. De politie hoopt via die weg meer aanwijzingen te vinden voor een motief voor het verschrikkelijke bloedbad.

schutter Adam Lanza
schutter Adam Lanza
getty
afp
reuters
reuters
reuters
ap
ap
ap