Pak uitdagingen voor Obama in tweede ambtsperiode

EPA
Historische dagen in Washington. President Obama vat zijn tweede ambtstermijn aan. Hoogtepunt van de feestelijkheden is de publieke eedaflegging voor honderdduizenden toeschouwers morgen. Onmiddellijk daarna wachten de Democraten grote uitdagingen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel zijn tweede ambtstermijn aangevat. Ongeveer tweeënhalve maand na zijn verkiezingsoverwinning tegen de Republikein Mitt Romney werd de 51-jarige Democraat vandaag in Washington ingezworen.
    
De hoogste rechter van het land, John Roberts, nam de eerste zwarte president van de Verenigde Staten de ambtseed af tijdens een korte plechtigheid in het Witte Huis. Daaraan namen enkel zijn echtgenote Michelle en zijn beide dochters deel.

REUTERS
Op de Mall wordt alles in gereedheid gebracht voor de eedaflegging.
GETTY Op de Mall wordt alles in gereedheid gebracht voor de eedaflegging.

Veiligheid
Bij de eedaflegging, die volgens de grondwet voorzien is op 20 januari om 12.00 uur 's middags, hief Obama de rechterhand, legde de linkerhand op de familiebijbel en sprak de eedformule uit: "Ik, Barack Hoessein Obama, zweer plechtig dat ik het ambt van president van de Verenigde Staten trouw zal uitoefenen en de grondwet naar best vermogen zal onderhouden, beschermen en verdedigen. Zowaar God mij helpe". Reden voor de tweedaagse eedaflegging van de president is dat 20 januari op een zondag valt. Sinds 1821 geldt de traditie dat dan de publieke ceremonie naar maandag verschoven wordt.

In Washington wordt de historische gebeurtenis van de installatie traditiegetrouw met een groot feest gevierd. Op de feestelijkheden worden in totaal tot 800.000 mensen verwacht. Al in het weekeinde heerste er in de Amerikaanse hoofdstad een uitzonderingsregime. Vele straten in Washington D.C. waren afgesloten. Rond de 13.000 soldaten bekommeren zich om de veiligheid en het soepele verloop.

Biden
Deze voormiddag had vicepresident Joe Biden de ambtseed al afgelegd. De 70-jarige politicus werd in zijn officiële residentie in Washington, op vier kilometer van het Witte Huis, ingezworen door rechter Sonia Sotomayor. Bidens hoofdtaak als vicepresident is het voorzitterschap in de Senaat. Indien Obama zijn ambt niet meer kan vervullen, wordt Biden staatsleider en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Laatst gebeurde dat in 1974, toen Gerald Ford de afgetreden Richard Nixon verving.

Onder een stralende zon legden Obama en Biden vandaag ook een krans neer aan het graf van de onbekende soldaat op het nationaal kerkhof in Arlington, Virginia. Later namen de president en zijn first lady Michelle Obama aan een eredienst deel.

Vrijwillige hulp
De feestelijkheden voor de eedaflegging begonnen gisteren al. Op de Mall, de museumstraat in hartje Washington, kwamen duizenden mensen samen voor een festival met muziek, eten en toespraken. 's Avonds nodigden Michelle Obama en de vrouw van de vicepresident Jill Biden, de kinderen van Amerikaanse militairen uit op een rock- en popconcert. Bovendien had Obama gisteren tot "nationale dag voor vrijwillige hulp" verklaard. In heel het land waren de burgers opgeroepen werk van algemeen belang te doen. Obama en zijn vrouw zelf staken in een basisschool in Washington boekenkasten in elkaar. De Bidens hielpen met het inpakken van cadeaupaketten voor overzees gelegerde Amerikaanse soldaten.

Morgen begint voor de First Family met een eredienst in een episcopaalse kerk. Om 11.20 uur (17.20 uur Belgische tijd) legt Obama publiekelijk zijn ambtseed af. Na de lunch in het Capitool volgt een stoet naar het Witte Huis met fanfares en feestwagens. 's Avonds dansen de Obama's op de traditionele bals ter gelegenheid van de eedaflegging.

Uitdagingen
Dinsdagmorgen volgt nog eenmaal kerkelijke aandacht, 's avonds dan weer een bal, deze keer met alle medewerkers van Obama's staf. Daarna begint voor Obama het politieke dagelijks leven van zijn tweede ambtstermijn, met een rij uitdagingen. Zo wacht de Amerikaanse Senaat de bevestigingsprocedure voor de benoeming van John Kerry als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en van de Republikein Chuck Hagel als chef van het Pentagon. Bovendien moet Obama proberen omstreden voorstellen ter verstrenging van de Amerikaanse wapenwetgeving er in het Congres door te krijgen. Daarbovenop krijgt de president een nieuwe ronde in de strijd met de Republikeinen rond een bezuinigingsprogramma voor de schuldafbouw.

GETTY
REUTERS