Pairi Daiza stoot Antwerpse Zoo van de troon

Niet langer de Antwerpse Zoo, en ook niet dierenpark Planckendael. De populairste dierentuin van ons land is Pairi Daiza in Henegouwen. Die lokte in 2012 liefst 955.000 bezoekers, de Zoo, in 2011 nog de onbetwiste nummer 1, slechts 838.000, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Bij de Zoo zien ze drie oorzaken: de verhuis van Kai-Mook, het weer en de crisis. Bij Pairi Daiza maar één. "Ons concept is beter: de dieren dicht bij de mensen brengen."

Belevingspark
Pairi Daiza profileert zich als een "belevingspark". In plaats van langs kooien, loop je er zowat tussen de dieren en kan je ze ook zelf eten geven. "De dieren leven hier in semi-vrijheid", zegt Pierre-Luc Deweerdt van Pairi Daiza. "We voelen dat de bezoekers zich daar erg door aangesproken voelen. Ze komen ervoor van Vlaanderen, van Frankrijk, van overal. Het is zonder twijfel één van de hele grote succesfactoren van ons park."

Een betere "beleving" dus. En daar willen ze ook bij de Zoo werk van maken. Alleen al in 2013 worden daar het vogelgebouw, het aquarium en de moerasbiotoop aangepakt.

Toch is er voor de Zoo ook goéd nieuws. "Qua geboortes was 2012 een vruchtbaar jaar", zegt Ilse Segers. "Aardvarken Nuru, Najla de dromedaris, enkele nesten stokstaartjes, leeuwenwelpje Nestor, een drieling gentoo-pinguïns en liefst twee okapibaby's sluiten het jaar positief af."