OVSE ziet geen bewijs voor terugtrekking zware wapens Oekraïne

Pro-Russische strijdkrachten verlaten het front.
AFP Pro-Russische strijdkrachten verlaten het front.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan een schijnbare terugtrekking van zware wapens in het oosten van Oekraïne niet bevestigen. Tot op heden zijn er enkel aanwijzingen dat het oorlogsapparatuur "verplaatst" wordt, zei OVSE-missieleider Ertugrul Apakan. "Dat wapens teruggetrokken en veilig opgeslagen worden, zijn voorlopig beweringen", oordeelde hij. De terugtrekking is onderdeel van het op 12 februari overeengekomen akkoord tussen de conflictpartijen.

De separatisten in het oosten beweerden op hun beurt op talrijke plaatsen tanks en artillerie van de frontlinie in het Donetsbekken te hebben teruggetrokken. De OVSE-waarnemers kunnen dit op ieder moment controleren, zei rebellenwoordvoerder Edoeard Basoerin. Ook de regeringseenheden moeten volgens hem eindelijk beginnen met de terugtrekking.

De separatisten toonden aan journalisten wat zij voorstelden als "de terugtrekking van zware wapens". Het ging om 14 mobiele kanonnen die volgens hen de frontlinie hadden verlaten.

In Kiev sprak legerwoordvoerder Anatoli Stelmach de stellingen van de separatisten tegen. Zij zouden opnieuw posities van het leger met granaatwerpers hebben beschoten. Een terugtrekking van de eigen wapens zou daardoor prematuur zijn, aldus Stelmach.

Het ministerie van Burgerbescherming in Moskou stuurde een transportvliegtuig met hulpgoederen naar de Russische stad Rostov aan de Don. Van daar zullen de ongeveer 40 ton goederen naar het oosten van Oekraïne gebracht worden. Op de terugvlucht neemt de Iljoesjin Il-76 tien gewonde kinderen uit het oorlogsgebied mee naar een speciaal ziekenhuis in Moskou.

Voor het eerst in weken zijn er de afgelopen 24 uur wel geen Oekraïense militairen omgekomen in het oosten van Oekraïne. Dat meldde het Oekraïense leger. Verscheidene bronnen meldden dat er steeds minder wordt gevochten in het gebied rond Donetsk, Loehansk en Debaltseve. Dat betekent dat het staakt-het-vuren op dat vlak toch langzaam nageleefd wordt.