OVSE-waarnemers vrijgelaten in Oekraïne

De in het oosten van Oekraïne gegijzelde militaire OVSE-waarnemers zijn vandaag overgedragen aan secretaris-generaal Thorbjoern Jagland van de Raad van Europa. Dat heeft woordvoerder Daniel Höltgen van de organisatie meegedeeld.

Bevestiging kwam er volgens de Britse televisiezender ITV ook van de pro-Russische separatistenleider Vjatjeslav Ponomarjov. Hij voegde eraan toe dat er geen voorwaarden voor de vrijlating zijn gesteld.

In de oostelijke Oekraïense stad Slavjansk zijn de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijgelaten die daar door pro-Russische separatisten waren gegijzeld, zo heeft de Russische gezant Vladimir Loekin vandaag meegedeeld.

Geciteerd door het Russische televisiestation Russia Today zei Loekin, ombudsman voor de mensenrechten, dat alle twaalf mensen op zijn lijst zijn vrijgelaten. Volgens Loekin zijn de ex-gegijzelden op weg naar een wegversperring om te worden overgedragen aan een groep "vertegenwoordigers van de Raad van Europa".

De militaire waarnemers zijn vorige week door pro-Russen gevangen genomen op beschuldiging van spionage. Eerder kwam een Zweedse officier, een diabetes-patiënt, reeds vrij.