OVERZICHT: "600 miljard liter regen gevallen in 12 uur tijd"

Ons land meet de schade op na de hevige regenval van gisteren en afgelopen nacht. Vooral in West-Vlaanderen is er veel wateroverlast. Op sommige plaatsen is de situatie nog niet onder controle. In 12 uur tijd is er in België ongeveer 600 miljard liter regen gevallen, zo meldde weerman Frank Deboosere gisteravond op Twitter.

Volgens de weerman is het stormweer van de afgelopen dagen niet nieuw voor deze tijd van het jaar. In mei was er een lange, droge periode, waardoor de bodem hard is geworden. "Als het dan veel regent, kan de bodem het water niet snel genoeg opnemen", zegt Deboosere in Het Nieuwsblad.

Hij wijst met beschuldigende vinger onder andere naar het betonneren van oppervlakten, de grond kan dan moeilijker veel water in korte tijd opnemen. De buffercapaciteit is met andere woorden kleiner dan vroeger. Tegenwoordig is er wel de watertoets, een onderzoek van de overheid naar schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld de bouw van een woning of een infrastructuurproject.

"Men mag niet meer overal bouwen. Sommige grond moet voor het water blijven", waarschuwt de weerman.

De zware regenval heeft de afgelopen dagen een spoor van wateroverlast getrokken in Vlaanderen. Vandaag blijft het op de meeste plaatsen gelukkig droog met veel wolken, maar ook enkele opklaringen. Het kwik klimt tot 18 graden.

Ook morgenochtend is het op de meeste plaatsen droog met enkele lokale opklaringen. In de namiddag komen opnieuw buien tot ontwikkeling, het eerst over het oosten. De buien kunnen gepaard gaan met onweer. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. De maxima bedragen 16 graden aan de kust en 18 tot 22 graden in de andere landsdelen.

Donderdag en vrijdag komen vooral in het binnenland enkele regen- of onweersbuien voor. Het kwik schommelt donderdag rond 22 graden. Vrijdag wordt het enkele graden koeler.

WEST-VLAANDEREN

Vooral West-Vlaanderen kreunt onder de hevige regenval van gisteren en vannacht. In Roeselare is het rampenplan nog steeds van kracht. "In de jongste vijf uur is er meer dan tachtig liter water gevallen per vierkante meter", verklaarde burgemeester Kris Declercq (CD&V) gisteravond.

De regenval zorgt voor problemen in het ziekenhuis AZ Delta campus Westlaan. "Onze campus Westlaan is immers zo goed als onbereikbaar", zegt Geert Beddeleem coördinator noodplanning van het ziekenhuis. "Boosdoener is de Collievijverbeek die vlakbij loopt en uit haar oevers is getreden." Als gevolg van de wateroverlast worden een aantal geplande en minder dringende ingrepen uitgesteld, de patiënten worden daarover ingelicht.

"Er zijn sinds 16 uur gisteravond ontzettend veel oproepen binnengelopen", zegt de brandweercommandant Christian Gryspeert. "Het gaat om wateroverlast, maar ook vastzittende liften, het vrijwaren van elektriciteitsvoorzieningen, ... Er is door onze diensten een familie ontzet uit een vaststaand voertuig. Eén gebouw kreeg te kampen met stabiliteitsproblemen."

In Roeselare is in 24 uur tijd 92,5 millimeter regen gevallen, het equivalent van anderhalve maand regen, zo is vernomen van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut).

Ieper en omgeving kregen eveneens de volle lading. In de deelgemeente Voormezele werd het centrum herschapen tot een kolkende rivier. Een tiental huizen kwam volledig onder water te staan. Binnenkort wordt in de buurt een bufferbekken aangelegd, maar voor de wateroverlast van vannacht komt die aanleg te laat.

De overvloedige regen veroorzaakte na middernacht ook problemen in de Ieperse wijk Potakker. Enkele huizen kwamen bijna een halve meter onder water te staan doordat de Bellewaerdebeek buiten haar oevers trad. De bewoners konden hun woning niet meer verlaten.

Gedurende de avond en nacht kregen ook Voormezele en Dikkebus heel wat wateroverlast te verduren. Sinds middernacht zijn de hulpdiensten vooral druk in de weer aan de vallei van de Kemmelbeek. "Ze hebben drie pompen ingezet, met een gezamenlijk debiet van 20.000 liter per minuut. Zo hebben we al een miljoen liter extra water doorgepompt. Voorlopig is de situatie onder controle, maar we moeten de verdere evolutie nauwlettend in de gaten houden", zegt de waterloopbeheerder.

In Zonnebeke werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Verschillende straten liepen er onder. Ledegem kon eveneens het overvloedige water niet slikken.

Hulpdiensten zijn al sinds vanochtend druk in de weer aan het bufferbekken in Menen. "Het spaarbekken loopt over. Er zijn enkele huizen onder water gekomen", zegt persofficier Jan Leenknecht van hulpverleningszone Fluvia. Aan het spaarbekken worden zandzakken bijgelegd. Het bekken loopt over en er wordt nog heel wat water verwacht vanuit de Westhoek.

In Moorslede is sinds 9.30 uur het gemeentelijk rampenplan van kracht, zo bevestigt burgemeester Ward Vergote (Visie). Vooral in de Guido Gezellelaan in Dadizele stroomt het water woningen binnen. Deelgemeente Dadizele heeft sinds 4 uur vanochtend te kampen met wateroverlast. De hele omgeving van het pas aangelegde bufferbekken aan de Heulebeek is overstroomd. Op sommige plaatsen staat het water nog steeds kniehoog.

In Lichtervelde kwamen vier huizen onder water te staan en liepen tal van straten onder. Het gemeentelijk rampenplan werd er afgekondigd.

Deze ochtend trad ook de Reutelbeek in Geluwe buiten haar oevers. Dat zorgde ervoor dat in de Jeruzalemstraat een kinderopvang en de bibliotheek onder water kwamen te staan. De verantwoordelijke stuurde de ouders met hun kinderen door naar een wat verder gelegen rusthuis, waar ze werden opgevangen.

In Roeselare is in 24 uur tijd 92,5 millimeter regen gevallen, het equivalent van anderhalve maand regen

KMI
In Geluwe sloot vanochtend een crèche de deuren door wateroverlast.
Foto Christophe Maertens In Geluwe sloot vanochtend een crèche de deuren door wateroverlast.

OOST-VLAANDEREN

Ook in de provincie Oost-Vlaanderen was het gisteren dweilen met de kraan open door de hevige stortregens. Zo ook in de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg, die net iets lager ligt dan de omliggende straten en heel wat rioolwater te slikken kreeg.

De brandweerkorpsen in de provincie moesten vooral uitrukken voor straten die blank staan, blikseminslagen en ondergelopen kelders. Onder andere het centrum van Gent, Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke en Zelzate hadden af te rekenen met wateroverlast.

De brandweer kreeg ook verschillende oproepen uit de Gentse deelgemeenten Oostakker, Gentbrugge en Ledeberg.

Ook het Waasland en andere delen van Oost-Vlaanderen raakten getroffen. In onder meer Sint-Gillis-Waas, Melsele, Temse en Kruibeke was er melding van wateroverlast. In Sint-Niklaas stond het depot van het stedelijk museum STeM onder water.

In Beveren is de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan nog altijd van kracht, zo meldt het gemeentebestuur. Op de meeste plaatsen is de toestand onder controle, maar in deelgemeente Vrasene is er nog hinder. Dat komt onder meer omdat de betonsluis door het getij niet geopend kon worden, zegt het gemeentebestuur van Beveren.

Ook het centrum van Nieuwkerken bij Sint-Niklaas is nog altijd te vermijden wegens de wateroverlast.

In de Wilgierlaan in de Geraardsbergse deelgemeente Moerbeke is gisteravond een 81-jarige dame uit haar huis ontzet door de brandweer. Zware stortregens maakten dat het water in de straat pijlsnel klom en kniehoog stond. De vrouw kon de nacht doorbrengen bij haar dochter.

belga
belga
BELGA

VLAAMS-BRABANT EN BRUSSEL

De ingang van het Ter Kamerenbos in Brussel ter hoogte van het kruispunt van de Waterloosesteenweg en de Winston Churchillaan was gisterenmiddag ontoegankelijk voor het verkeer door een grote plas water.

In Kapelle-op-den-Bos heeft een blikseminslag een woningbrand veroorzaakt. "Er was een bewoner aanwezig, maar hij kon tijdig ontkomen", zegt de brandweer.

ANTWERPEN

De brandweerzone Antwerpen rondde gisteravond de kaap van 1.500 ontvangen oproepen voor wateroverlast. "Dat is een uitzonderlijk hoog aantal", klinkt het.

De grootste hinder was er in de binnenstad, maar ook in de omgeving van het station Antwerpen-Berchem en in de districten Wilrijk en Deurne heeft de brandweer lange tijd water moeten wegpompen. Ook in de buurt van het Sportpaleis en aan de Sinksenfoor moest de brandweer ingrijpen.

Verspreid over de hele stad liepen enkele honderden kelders van huizen en garages onder water.

BELGA
belga

LIMBURG

In de provincie Limburg waren de neerslaghoeveelheden gisteren minder groot dan verwacht. "Op verschillende plaatsen is het water buiten de oevers getreden, maar er is geen schade aan gebouwen", verklaarde Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij, gisteren.

Afgelopen weekend kreeg Limburg wel de volle lading. Vooral het zuiden van de provincie ging toen gebukt onder ernstige wateroverlast. Straten stonden blank en huizen liepen onder water.

WALLONIË

In Wallonië had onder meer het dorp Vezon, bij Doornik, met zware overstromingen te kampen. In het KMI-station in Vezon werd de voorbije 24 uur 49,8 millimeter neerslag opgemeten, wat overeenkomt met twee derde van de neerslag die gemiddeld op één maand tijd valt, preciseerde het KMI. Talrijke huizen en kelders liepen onder in het westen van Henegouwen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.