Overweldigende steun wordt felgeplaagde del Potro duidelijk eventjes te veelTennisfans in het Arthur Ashestadion waren afgelopen nacht getuige van wat misschien wel hét moment van de US Open was. Toen Stan Wawrinka in de vierde set mocht opslaan voor de wedstrijd tegen Juan Martin del Potro, hield die laatste het niet droog. Niet omdat hij op punt stond om te verliezen, wél om heel andere redenen.

De 27-jarige Argentijn was in 2009 nog eindlaureaat op de US Open, wat hem toch wel een bevoorrechte status heeft opgeleverd bij de Amerikaanse tennisfans. Nadien ging het, vooral door een aanslepende polsblessure, bergaf voor Del Potro. Zo stond hij een hele poos aan de kant, waardoor hij is afgegleden naar de 142ste plaats op de wereldranglijst en zowaar een wildcard nodig had om zich van zijn deelname in New York te kunnen verzekeren.

"Groter dan winst"
Toen hij op het punt stond zijn kwartfinale te verliezen werd hij dan ook als een ware held geëerd in het legendarische tennisstadion en dat maakte héél wat emoties los. "Ik kan een wedstrijd verliezen, maar dit zal ik nooit vergeten. Dit is groter dan winst in eender welke wedstrijd", aldus Del Potro na zijn staande ovatie. "Ik ben zo fier dat het publiek me op deze wijze eert, want ik heb echt wel heel hard gewerkt om terug te kunnen tennissen. De fans hebben me zo gelukkig gemaakt dat deze nederlaag me eigenlijk weinig kan schelen", luidde het ook nog.

AP
Del Potro duidelijk geëmotioneerd na staande ovatie op het moment dat Wawrinka kon gaan serveren voor de match...
AP Del Potro duidelijk geëmotioneerd na staande ovatie op het moment dat Wawrinka kon gaan serveren voor de match...
... Waarna ook een dikke knuffel van de Zwitser volgt...
AP ... Waarna ook een dikke knuffel van de Zwitser volgt...
... En Del Potro met opgeheven hoofd het publiek dankt voor de geboden steun.
AP ... En Del Potro met opgeheven hoofd het publiek dankt voor de geboden steun.

Stan Wawrinka had ruim drie uur nodig om del Potro, naar huis te sturen in vier sets: 7-6 (7/5), 4-6, 6-3 en 6-2. Hij nam zo revanche voor zijn nederlaag eerder dit jaar tegen de Argentijn in de tweede ronde van Wimbledon. "Dit was een van de zwaarste matchen die ik al tegen hem heb gespeeld", reageerde Wawrinka na de partij. "Het was een heel late wedstrijd in een echt gekke sfeer en ik ben gewoon blij dat ik gewonnen heb."

In de halve finale neemt Wawrinka het op tegen Kei Nishikori (ATP 7). De als zesde geplaatste Japanner wipte in zijn kwartfinale na een marathonpartij Andy Murray (ATP 2) in vijf sets. Wawrinka (31) en Nishikori (26) speelden al vijf keer tegen elkaar, de Zwitser leidt met 3-2. Nishikori won wel hun laatste ontmoeting, eind juli in Canada.

Als Wawrinka Nishikori (de runner-up van 2014) klopt, staat hij voor het eerst in de finale van de US Open. In 2013 botste de Zwitser op Novak Djokovic, vorig jaar was Roger Federer te sterk. Djokovic en de Fransman Gael Monfils werken de tweede halve finale af.

AP
Photo News
AP
AP