Overlevende aanslagen bijzonder scherp voor Belgische overheid op Nederlandse televisie

"Voor gemeenschappen moet je tolerant zijn, maar niet voor terroristen"

Vara
In het actualiteitenmagazine Pauw op de Nederlandse omroep VARA werd gisterenavond uiteraard ook de nodige aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel. In het programma was Mark de Wit, regisseur bij VTM Nieuws en overlevende van de aanslagen op Brussels Airport bijzonder scherp voor de Belgische overheid.

De tweede bom ontplofte op amper twintig meter van waar Mark de Wit en zijn vriendin stonden. Ze gingen onmiddellijk liggen uit angst voor nog meer bommen of terroristen.
"Ik verwachtte dat er net zoals in Parijs twee tot drie schutters iedereen zouden neerschieten met kalasjnikovs. Het duurde vier minuten vooraleer iemand kwam opdagen die onze veiligheid kon garanderen."

Die militair was volgens de Wit duidelijk in paniek en zou -zo vernam de getuige later van de brandweercommandant die als eerste op de luchthaven aanwezig was- op de hoogte zijn geweest van een derde bom.

De inlichtingendiensten waren volgens de Wit dus kort na de twee ontploffingen blijkbaar al op de hoogte van het derde explosief.

Woede van België
Wanneer de presentator gewag maakt van de omzetting van het verdriet van België naar de woede van België, bevestigt de ooggetuige onmiddellijk: "Die woede kwam er bij mij de tweede dag al. De eerste woede is er tegen de terroristen natuurlijk, de geradicaliseerde jongeren. Maar dan: hoe is het mogelijk dat onze inlichtingendiensten zo lang naast die verdachten hebben kunnen kijken.  Zo heeft men Sharia4Belgium veel te lang gerelativeerd. Dat zijn grove fouten en het maakt mij ontzettend boos."

Op de vraag of alles na de verschrikkelijke gebeurtenissen van dinsdag zal veranderen, antwoordt de Wit dat zijn vertrouwen in onze beleidsmensen al langer ondergraven is.  "Ze hebben bij ons te lang hun ogen gesloten voor de specifieke problematiek. Voor gemeenschappen moet je tolerant zijn, voor terroristen niet."

U kunt de volledige uitzending hieronder bekijken. Het interview met de Wit start na 29 minuten.

Pauw

Pauw: elke werkdag om 23.00 uur op NPO 1.