Overleg aanvullend pensioen over de zomer getild

Daniel Bacquelaine (MR), minister van Pensioenen.
BELGA Daniel Bacquelaine (MR), minister van Pensioenen.
Er is geen advies meer mogelijk van de sociale partners over het aanvullend pensioen tegen 30 juni. De gesprekken binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) zullen na de zomer worden voorgezet.

Binnen de NAR, het officiële overlegorgaan voor sociale dossiers, discussiëren vakbonden en werkgevers over het aanvullend pensioen, de zogenaamde tweede pijler. Minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine, had tegen 30 juni een advies gevraagd van de sociale partners over een globale herziening van de wet op het aanvullend pensioen.

Maar volgens Anne Léonard, nationaal secretaris van het ACV, is dat niet meer mogelijk tegen die datum. "De besprekingen lopen. We herbeginnen in september."

Caroline Deiteren, sociaal adviseur bij ondernemersorganisatie Unizo, bevestigt. "We hebben wat extra tijd genomen. We hopen voor oktober tot een akkoord te komen."

Koopkracht
Teer punt zijn de wettelijk verplichte rendementsgaranties (3,25 procent voor de werkgeversbijdragen, 3,75 procent voor de werknemersbijdragen). Die zijn in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar, waarschuwen verzekeraars. Voor de vakbonden is zo'n garantie evenwel belangrijk. "Het gaat om uitgesteld loon, om koopkracht", verduidelijkt Léonard. Ook belangrijk voor de bonden is een verdere democratisering van de tweede pijler. Voor de werkgevers is dan weer belangrijk dat er zekerheid is dat ze geen bijkomend financieel risico dragen.

"De gesprekken verlopen constructief", aldus de onderhandelaars. Uitgekristaliseerde pistes zijn er evenwel nog niet.

Bij het kabinet van minister Bacquelaine luidt het dat men nog niet officieel op de hoogte is gesteld van de vraag tot uitstel.