Ouders woedend na terreurlijst Trump: "De dood van onze kinderen wordt misbruikt voor een haatcampagne"

ap
"De dood van mijn dochter zal niet misbruikt worden voor de krankzinnige vervolging van onschuldige mensen." Dat schrijft de moeder van een vermoord Brits meisje in een open brief aan Amerikaans president Donald Trump. Die publiceerde deze week een lijst van 'terreurdaden' die volgens hem onvoldoende aandacht kregen.

Donald Trump beschuldigde "de zeer, zeer oneerlijke pers" er maandag van terreuraanslagen in de hele wereld te verzwijgen. Het Witte Huis kwam daarna met een lijst van aanslagen die zogezegd niet voldoende aandacht hadden gekregen. Niet alleen stond de lijst boordevol typfouten, ze bevat ook foutieve informatie. 

Zoals de moord op Mia Ayliffe-Chung en Tom Jackson, die tussen de 78 namen op de lijst staan. De twee Britse jongeren werden in augustus vorig jaar immers niet door een terrorist, maar wel door een jongeman met psychiatrische problemen gedood. Voor de ouders van de twee jongeren herbegint door Trumps lijst een moeilijke strijd, die ze in augustus al eens eerder gevoerd hebben.

Jeugdherberg

De twee Britse twintigers kenden elkaar niet maar waren beiden op reis doorheen Australië, waar ze toevallig in de dezelfde jeugdherberg terechtgekomen waren. Ook de dader, een Fransman, verbleef in die herberg. Op een dag sloegen bij hem de stoppen door, haalde hij Mia uit bed en dreef hij haar naar een balkon. Het meisje kon ontkomen, maar de Fransman liep haar achterna doorheen de herberg en stak haar - en Jackson, die haar probeerde te beschermen - uiteindelijk neer.

Nonsens

Na hun dood verschenen in de media vele onwaarheden. De Fransman zou immers 'Allahu akbar' geroepen hebben, toen hij de twintigers achterna zat. Maar daarnaast had hij ook onzin uitgekraamd, een hond doodgestoken en zou hij verliefd geweest zijn op Mia. De politie besloot dat het niet om een terreurdaad ging, maar dat de dader pychiatrische problemen had.

"Er is veel nonsens verschenen in de pers", schreef Mia's moeder Rosie Ayliffe in augustus in een essay in The Independent. "De dader is geen islamfundamentalist, hij heeft nooit een voet in een moskee gezet." Om haar betoog kracht bij te zetten, werd op de begrafenis van haar dochter een islamitisch gebed gezongen. Dat leek te werken: de sensationele berichtgeving stopte uiteindelijk, en de ouders van Mia en Tom konden de draad weer opnemen. Tot deze week.

"Deze laster is een vreselijk voorbeeld van de horror die we kunnen verwachten als we toestaan dat onwetende mensen ons leiden naar duisternis en haat"

Rosie Ayliffe in een open brief

Horror

Dinsdag zagen beide families hun kinderen op de lijst van het Witte Huis staan. Ayliffe voelde opnieuw de nood om de pen op te nemen, en schreef een scherpe open brief aan president Trump. 

"De dood van mijn dochter zal niet gebruikt worden om deze krankzinnige vervolging van onschuldige mensen verder te zetten", luidt het. "Deze laster aan hele landen en hun mensen op basis van religie is een vreselijk voorbeeld van de horror waaraan we ons kunnen verwachten als we toestaan dat onwetende mensen ons leiden naar duisternis en haat."

Ook Toms ouders uitten hun misnoegdheid in een e-mail aan het Witte Huis en op sociale media. "Ik ben er zeker van dat hij en zijn adviseurs goed weten - of gemakkelijk kunnen checken - dat Tom en Mia niet door een terreurdaad om het leven kwamen", schrijft vader Les Jackson op Facebook. "Maar dat past natuurlijk niet in zijn agenda."

"Het feit dat iemand van Toms dood iets politieks wil maken, kan ik niet vatten", zegt Jackson aan The Washington Post. "We proberen dit nog altijd te verwerken, en dat zal waarschijnlijk nooit lukken. Dit brengt de hele ervaring van vorige zomer weer terug. Ik kan het gewoon niet geloven. Er is zoveel haat in de wereld. We hebben dit soort nonsens niet nodig."