Orkaan Irma: zestien Belgen vragen om evacuatie

Onder meer het eiland Sint-Maarten is hard getroffen door orkaan Irma
afp Onder meer het eiland Sint-Maarten is hard getroffen door orkaan Irma
Zestien Belgen hebben Buitenlandse Zaken gevraagd hen te evacueren uit de gebieden die door orkaan Irma zijn getroffen. Voorlopig zijn er geen indicaties dat er ook Belgen gewond raakten. In de regio waar de orkaan de voorbije uren voorbijraasde, is de situatie volgens Buitenlandse Zaken nog altijd uiterst moeilijk. Transport- en telecominfrastructuur hebben het zwaar te verduren gehad.

Verschillende gezinnen hebben Buitenlandse Zaken gecontacteerd vanop Sint-Maarten, Tortola, Sint-Thomas en Sint-Bartholomeus. België werkt samen met de buurlanden om hen weer thuis te krijgen.

Voor de Maagdeneilanden is het bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat instaat voor de repatriëringen. Op Sint-Bartholomeus is de luchthaven intussen weer geopend voor commerciële vluchten, dus wellicht is daar geen evacuatie meer nodig.

Wat de evacuatie betreft, gaat de prioriteit in de eerste plaats naar personen die medische bijstand nodig hebben, aldus Buitenlandse Zaken. Vervolgens komen toeristen en bewoners aan de beurt. De vraag voor evacuatie overtreft momenteel ruim het aanbod, waardoor het voor de betrokken landen niet mogelijk is om duizenden gestrande mensen snel te weg te brengen.

Geen indicaties van gewonden bij Belgen

Buitenlandse Zaken staat in contact met verschillende ziekenhuizen, maar heeft voorlopig geen indicaties van Belgen bij de gewonden. Ons land kreeg ook nog geen officiële vraag om noodhulp. De bevoegde diensten hebben bij Europa wel duidelijk gemaakt wat België ter beschikking houdt aan noodhulp.

Landgenoten in moeilijkheden die zich nog niet hebben gemeld, wordt gevraagd om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat ter plaatse of met de wachtdienst in Brussel op +32 2 501 81 11.

Intussen is Irma aan land gegaan in de Verenigde Staten en het consulaat-generaal in Atlanta vraagt Belgen hun locatie door te geven via ConsubelAtlanta@gmail.com.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Sven Styns

    Ze zijn zelf ginder geraakt

  • Berdine BERDINE JOOS

    Ze zijn er geraakt, dus hadden ze geëvacueerd zoals de anderen dan zouden ze nu veilig zitten.