Orkaan Harvey doet benzineprijs in ons land stijgen

reuters
Hij woedt in het zuiden van de Verenigde Staten, maar ook wij voelen de vernietigende gevolgen van orkaan Harvey. Met name aan de benzinepomp, zo schrijft de krant De Tijd. Want doordat in Texas de olieraffinaderijen stilliggen, gaan de prijzen ook bij ons de hoogte in. Super 95 en Super 98 werden vandaag zo'n 3 procent duurder. Ze kosten nu respectievelijk 1,439 en 1,5 euro per liter.

Het in intussen ruim een week geleden dan Harvey aan land kwam in de Amerikaanse oliestaat Texas. De grote raffinaderijen daar aan de kust - onder meer ExxonMobil en Shell - liggen intussen een week stil en dat laat zich voelen. Want elke dag worden er 4,4 miljoen vaten ruwe olie minder verwerkt tot brandstof. En dat is ongeveer de helft van de totale hoeveelheid olieproducten die de Amerikanen elke dag gebruiken. En 23 procent van de totale capaciteit van de VS.

Als reactie daarop boorde het Witte Huis voor het eerst in vijf jaar zijn strategische olievoorraad aan. In Europa en Azië werden meteen olietankers geboekt om respectievelijk het oosten en het westen van de VS van brandstof te voorzien. Hoe lang dat nog duurt, zal onder meer afhangen van de omvang van de schade aan de Texaanse olieraffinaderijen en wanneer ze weer open kunnen gaan.

Alternatieven
Omgekeerd zijn de gevolgen van Harvey óók voelbaar. De VS exporteren vooral diesel, die voor bijna 90 procent uit de getroffen Golf van Mexico komt. Daardoor moeten alternatieven gezocht worden, onder meer in Rusland en het Midden-Oosten. Gevolg is dat een vat ruwe Brent-olie de voorbije week ongeveer 2 procent duurder werd. En dat voelen we dus ook bij ons.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Den brave

  Yep , typisch belgisch alles is goed om onze zakken leeg te maken ,

 • wim rooyakkers

  De regeringen van ons landje verkondigde enige tijd geleden dat ze nog op zoek waren naar geld om het tekort aan te vullen.het begin is gemaakt.

 • Kevin Buekenhoudt

  Excuses excuses excuses...

 • Ronny Wauters

  Inderdaad ieder excuus is goed voor een prijsverhoging

 • jef pedal

  Ik rij even met een benzine van een kennis en betaal 40 cent meer en verbruik ligt 30% hoger! Daar ga je aan failliet aan benzinewagens. Niks milieuvriendelijker. Minder zuinig en stinkt als de pest en kost 1700!!€ per jaar meer aan brandstof