Oranje bijna onderuit in Zweden na flater Strootman, maar Sneijder redt Blind

ANP
Nederland is met een billijk gelijkspel tegen Zweden begonnen aan de WK-kwalificatiecampagne. Oranje was op elk vlak van het spelletje beter dan de Zweden, maar uiteindelijk mochten onze noorderburen nog blij zijn dat Sneijder hen in de tweede helft over de streep trok. Vlak voor rust had Stootman Berg immers de kans gegeven om héérlijk de 1-0 in doel te stiften.

De Nederlanders begonnen na de eerdere nederlaag tegen Griekenland met het mes op de keel aan de partij in Solna, maar ei zo na hadden ze wel een vroege voorsprong te pakken. Ajax-aanvoerder Klaassen werd door Strootman door de Zweedse verdediging geloodst, maar Olsen hield hem van de 0-1.

Aan de overkant stelde Forsberg Oranje-doelman Zoet op de proef, maar de keeper van PSV werkte in hoekschop. Oranje nam daarna opnieuw de bovenhand, maar de mannen van Blind zagen hun overwicht niet beloond. In tegendeel, zelfs. Op slag van rust begon Strootman te klungelen en Berg te toveren. De Nederlandse middenvelder sloeg schlemielig aan het dribbelen voor zijn eigen zestien, verloor de bal aan Berg en die stiftte keurig over Zoet (zie video onder). Oranje in de problemen bij rust.

AFP

Nederland kwam furieus uit de kleedkamer, maar het moest toch tot de 67e minuut wachten op verlossing. Janmaat haalde goed uit met links, Olsen kon nog redden, maar in de rebound vond Sneijder het gaatje: 1-1.

De middenvelder van Galatasaray nam zijn team bij de hand en in het slot kwamen de Nederlanders nog enkele keren dicht bij de winninggoal. Dost leek daar ook voor te zorgen, maar de boomlange spits zag zijn kopbaldoelpunt onterecht afgekeurd. Een billijk punt voor Nederland, maar het vel van bondscoach Blind lijkt er wel mee gered.

Getty Images
Getty Images
AFP

Sneijder: "Blij? Ik had wel meer willen hebben dan een punt"

Wesley Sneijder werd in Solna verkozen tot Man of The Match, maar een bevredigend gevoel had de aanvoerder van Oranje niet. Met de 1-1 tegen Zweden had het Nederlands elftal zichzelf tekort gedaan, zei hij voor de camera van de NOS. "Of ik blij ben? Ik had wel meer willen hebben dan een punt. Als je ziet hoe we hebben gevoetbald, dan hadden we daar ook recht op."