Opvolger OS X Yosemite heet El Capitan

Craig Federighi van Apple.
REUTERS Craig Federighi van Apple.
Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de opvolger van OS X Yosemite gepresenteerd. OS X El Capitan, zoals het besturingssysteem gaat heten, brengt geen wereldschokkende nieuwe functies, maar moet vooral een stabielere versie van Yosemite worden.

Met de komst van Yosemite, in 2014, gooide Apple de vormgeving compleet om en dat had tot gevolg dat het systeem niet zo gepolijst was als voorgangers van Yosemite. Klachten over vervelende bugs en verminderde performance pakt Apple in El Capitan aan.

Naast snelheids- en stabiliteitsverbeteringen heeft Apple wel een hele reeks kleinere verbeteringen toegevoegd. Zo wordt het in de Safari-webbrowser mogelijk om websites als een soort mini-app vast te maken aan de taakbalk, krijgt de Mail-app er tabbladen bij en is het eenvoudiger geworden om verschillende vensters naast elkaar open te zetten.

Ontwikkelaars krijgen meteen toegang tot El Capitan. Publieke testers mogen er in juli mee aan de slag en in het najaar volgt de echte release. El Capitan is een gratis update voor Yosemite-gebruikers.

Naast snelheids- en stabiliteitsverbeteringen heeft Apple wel een hele reeks kleinere verbeteringen toegevoegd