Optima probeerde bij overheden en instellingen geld los te weken

Photo News
De afgelopen maanden heeft de vandaag failliet verklaarde Optima Bank zeker bij de provincie Oost-Vlaanderen, maar ook bij het UZ Gent, (tevergeefs) geprobeerd om extra kapitaal los te weken. Dat gebeurde door beleggingen voor te stellen met hoge intrestvoeten.

Aan de provincie Oost-Vlaanderen werd het voorstel gedaan om vijf tot tien miljoen euro te beleggen, waarbij een hoge intrestvoet werd aangeboden, maar het bestuur is daar niet op ingegaan, zo werd uit goede bron vernomen. Ook het UZ Gent werd recent benaderd om een termijnrekening te openen, maar is daar niet op ingegaan.

Wel heeft het Universitair Ziekenhuis in het verleden zaken gedaan met Optima: gedurende één jaar (2014-2015) stond geld op een termijnrekening.

De nieuwssite Apache.be las in documenten van de Nationale Bank (NBB) dat Optima op 19 april 2016 liet weten dat het UZ Gent wél tien miljoen euro wilde investeren. "In weerwil van een duidelijk verbod van de NBB gaf UZ Gent Optima Bank op 20 april de opdracht om de voornoemde 'termijnbelegging' van tien miljoen euro uit te voeren."

Voor een verklaring verwijst Apache naar het politieke netwerk van Jeroen Piquer. De deal met het UZ Gent sprong evenwel op het laatste moment af "als gevolg van de volharding van de NBB", las de nieuwssite.

Onregelmatigheden bij overname

Documenten van de NBB bevestigen dat het noodlijdende Optima Bank zich maandenlang probeerde te herfinancieren met fondsen afkomstig van gemeentebesturen, OCMW's, scholengroepen en non-profitorganisaties, aldus Apache.be.

De zoektocht naar 20 miljoen euro bij dat soort spelers gebeurde tegen een uitdrukkelijk verbod van de Nationale Bank, want Optima mocht die middelen enkel bij professionele spelers halen.

De bevindingen van een inspectie door de NBB in april, die alles in een stroomversnelling bracht, gaat over onregelmatigheden bij de overname van de Spaanse dochter OPFP, fictieve en voor de NBB verborgen gehouden consultancy-overeenkomsten met (de vennootschappen) van bestuurders en kaderleden en, schrijft Apache, zelfs over het onwettig uitoefenen van vastgoedactiviteiten via Optima Global Estate.

De zoektocht naar 20 miljoen euro bij dat soort spelers gebeurde tegen een uitdrukkelijk verbod van de Nationale Bank, want Optima mocht die middelen enkel bij professionele spelers halen

Faillissement

De rechtbank van koophandel in Gent sprak deze voormiddag het faillissement uit van Optima Bank nadat een doorstartscenario uitgesloten was en stelde drie curatoren aan: Geert Defreyne, Hans De Meyer en Matthias Gesquière. "Zij hebben academische ervaring en ruime ervaring in faillissementen", zei rechtbankvoorzitter Michel Oosterlinck.

De datum van staking van betaling werd bepaald op 15 juni, en op 6 september moet het eerste proces-verbaal van verificatie van schuldvordering neergelegd worden.

"In staat van faling"

"De rechtbank was, omdat het (Optima Bank, nvdr) een kredietinstelling was, verplicht om het advies te vragen van de Nationale Bank als toezichthouder", zei rechtbankvoorzitter Oosterlinck na de uitspraak. "Na het advies heeft de rechtbank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en vastgesteld dat Optima Bank in staat van faling is. De rechtbank heeft drie curatoren aangesteld die kunnen bogen op academische ervaring en ruime ervaring in faillissementen. Zij zullen garant staan voor de diligente en kwalitatieve afwikkeling van het faillissement. De curatoren zullen nagaan of er nog mogelijkheid is tot de overname van kredietportefeuilles of verzekeringsportefeuilles."

De curatoren zullen nagaan of er nog mogelijkheid is tot de overname van kredietportefeuilles of verzekeringsportefeuilles

Michel Oosterlinck

Derdenverzet

Vanochtend werd ook het derdenverzet van Optima-topman Jeroen Piqueur behandeld. De rechtbank van koophandel had vrijdag de voorlopige bewindvoerders Geert Waeterloos en Frank Wijckmans aangesteld om erop toe te zien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakt. Piqueur moet vanavond een inventaris indienen van zijn privévermogen of er hangt hem een dwangsom van 250.000 euro per dag boven zijn hoofd, meldt De Standaard.

Piqueur was zelf niet aanwezig bij het uitspreken van het faillissement. De advocaat van Optima Bank wou geen commentaar geven.