Oproep VN: "Schenk 1 dollar aan Syrische vluchtelingen"

AP
Omdat sommige regeringen niet over de brug komen met geld dat ze beloofd hadden voor Syrische vluchtelingen, vragen de Verenigde Naties privégiften via het internet. "Als 64 miljoen mensen elk één dollar geven, hebben we genoeg om 1,7 miljoen vluchtelingen in december van voedsel te voorzien", staat in een oproep van het Wereldvoedselprogramma WFP. Het WFP hoopt het bedrag in 72 uur tijd in te zamelen.

De VN-organisatie zei maandag dat de verdeling van voedselbonnen voor 1,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië gestaakt zou worden omdat toegezegde middelen niet betaald werden. Van welke landen de middelen moeten komen, maakte het WFP (World Food Programme) niet bekend. De vluchtelingen die op de hulp aangewezen zijn, verblijven in Jordanië, Turkije, Libanon, Egypte en Irak.

Voedselbonnen
Zonder de bonnen voor levensmiddelen zullen "veel gezinnen honger lijden", waarschuwde WFP-directrice Ertharin Cousin. Dat kan tot spanningen in de gastlanden leiden. "Een dollar kan al een verschil maken", zei Cousin. Voor de schenker is het weinig, voor vluchtlingen "een reddingslijn".

Een dollar kan al een verschil maken. Voor de schenker is het weinig, voor vluchtlingen een reddingslijn

Ertharin Cousin