Exclusief voor abonnees

Opnieuw pendelen, lesgeven, winkelen: dat maakt velen bang. Expert legt uit hoe we dat best aanpakken

Een eerste versoepeling van de regels vond deze week al plaats: de tuincentra en doe-het-zelfzaken gingen weer open, zoals hier in Dilbeek. Klinisch psychologe Tine Daeseleire: “Back to normaal gaan, dat is een dooddoener.”
Photo News & Eric De Mildt Een eerste versoepeling van de regels vond deze week al plaats: de tuincentra en doe-het-zelfzaken gingen weer open, zoals hier in Dilbeek. Klinisch psychologe Tine Daeseleire: “Back to normaal gaan, dat is een dooddoener.”
“Wie garandeert mij dat ik niet ziek word?” Die vraag komt vaker bovendrijven nu een versoepeling van de maatregelen dichterbij komt en telewerk binnenkort weer plaats ruimt voor een treinreis naar Brussel en een fysiek weerzien met collega’s. Sommigen staan te springen om tussen de mensen te komen, anderen zijn angstig. “Het zal erop aankomen explicieter met elkaar te communiceren”, zegt klinisch psychologe Tine Daeseleire.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei het maandag zo tijdens het VTM Nieuws: “Er is een bijzonder grote angst en ik begrijp ook bange reacties van bijvoorbeeld leerkrachten die weer voor de klas zullen moeten staan. [...] Maar op een gegeven moment gaan we over onze angst moeten stappen, want ik zeg het nog eens – dit virus kan nog twee jaar bij ons zijn.” Ondanks de langzame versoepeling van de coronamaatregelen - sinds deze week mogen we weer allemaal naar het tuincentrum en de doe-het-zelfzaak - en het vooruitzicht dat we ‘ons kot’ wat meer mogen verlaten, is een deel van ons toch angstig om terug te keren naar het normale leven.

“Het eerste wat ik zal doen na deze lockdown? Nog wat langer binnen blijven en al zeker niet op restaurant of naar de zee gaan”, schreef een lezer. Is dat een normale reactie?

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Natasja Vleeschhouwer

  Telt deze regel van winkels die open gaan op 11Mei ook voor de shopping , bv waaslandshopping ?

 • Ronny Biesen

  Zijn we weer iedereen angst aan het aanjagen? Waarom zo negatief? Natuurlijk is er een risico. Maar wat dan nog? Als je zonder risico wil leven, leef je beter niet. Want alles rondom je heen kan een risico zijn.

 • Luc Holvoet

  Mensen, aub, stop met panikeren en hervat het leven zodra het mag maar met de nodige voorzichtigheid.

 • Michel Oyen

  Gezondheid op de eerste plaats. De rest komt later.

 • Yvonne Moedt

  Julien: ik denk juist dat JIJ en wij de èchte werkers van België zijn, die straks weer op poten helpen! Nu blijkt mss hoe onnodig alle verplaatsingen van deskjockeys waren, die nu thuis moéten werken! Iemand die nog echt wat kan (met de handen) kan altijd aan het werk blijven. So much for education