Opnieuw moeder na verkrachting: "Hij is mijn zoon, niet die van IS"

(Archieffoto)
reuters (Archieffoto)
Umm Al'aa heeft gezworen dat ze haar zoon nooit zal vertellen wie zijn vader is. De jongen zal opgroeien met de liefde van zijn moeder en van zijn halfbroers en -zussen. Maar de identiteit van zijn vader zal de Iraakse vrouw naar eigen zeggen nooit prijsgeven. Zijn vader, dat is de IS-strijder door wie Umm Al'aa verkracht werd.

"Hij is mijn zoon, niet die van IS", getuigt Umm Al'aa in een interview met CNN. De moeder benadrukt dat het jongetje net zo goed deel uitmaakt van het gezin als haar andere dochters en zonen. Umm Al'aa is een pseudoniem. CNN geeft haar echte naam niet vrij uit schrik voor represailles tegen de familie.

"We willen de moeder"

De nu 40-jarige Umm Al'aa had al kinderen en zelfs kleinkinderen toen terreurgroep Islamitische Staat in 2014 haar stad binnenviel. In tegenstelling tot de buren, weigerden zij en haar familie trouw te zweren aan de extremisten. Geregeld kregen ze militanten van IS over de vloer die hen bedreigden. Tijdens een van die bezoeken werd haar dochter aangevallen. "Ze sloegen haar", zegt Umm Al'aa. "Ze rukten haar hoofddoek af en scheurden de kleren van haar lijf. Ze zeiden 'laten we haar verkrachten'. Maar een van de mannen, de grootste van de groep, liet dat niet toe. 'We willen de moeder' zei hij enkel."

Een aantal dagen later werd Umm Al'aa omsingeld door een groep mannen op de markt. "Ze verplichtten me in een auto te stappen." De Iraakse moeder dacht dat ze haar zouden vermoorden, maar de IS-militanten hadden andere plannen. "Je wordt onze slaaf", werd haar verteld.

1,5 jaar gevangen

Umm Al'aa werd anderhalf jaar lang gevangen gehouden. "Ze hadden me dan wel niet vermoord, toch voelde het alsof ik dood was." Tegen het einde van haar tijd in gevangenschap werd de vrouw door een van de IS-strijders geslagen en verkracht. "Ik probeerde terug te vechten. Ik weende en had veel pijn, maar kon niets doen", getuigt ze.

Het is niet duidelijk hoe Umm Al'aa uit de klauwen van IS kon ontsnappen, maar toen ze na meer dan een jaar haar vrijheid terug had, bleek ze zwanger. Het jongetje is intussen geboren. Vastbesloten om verder te gaan en de verschrikkingen die ze meemaakte te vergeten, doopte ze het kindje Mohammed, naar haar man.

Ze hadden me dan wel niet vermoord, toch voelde het alsof ik dood was

Umm Al'aa

Nieuwe klap

Maar het herenigde gezinsgeluk was van korte duur. Volgens CNN kwam de echtgenoot dinsdag om het leven bij zware gevechten in het oosten van de Iraakse stad Mosoel. "Hij hield veel van me. De beste herinnering die ik aan hem heb, is hoe graag hij mij zag en respecteerde. We zijn nooit rijk geweest, maar samen waren we gelukkig", probeert de Iraakse moeder de nieuwe klap te verwerken.Video