Opnieuw beschietingen in Oost-Oekraïne

EPA
Ondanks een overeengekomen wapenstilstand hebben het Oekraïense leger en de separatisten elkaar opnieuw onder vuur genomen in Oost-Oekraïne. In het conflictgebied waren er in een tijdsbestek van 24 uur ongeveer 50 schendingen van het bestand, aldus de legerleiding in Kiev. Ook de opstandelingen beschuldigden de regeringstroepen van tientallen aanvallen.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigden dat ze gisteren meermaals artilleriegeschut gehoord hadden in het rebellenbolwerk Donetsk. Bij beschietingen is een vrouw om het leven gekomen, zei de stadsraad.

Na de aftocht van Oekraïense soldaten uit het strategische Debaltsevo kondigden de separatisten aan dat ze bereid zijn tot een gevangenenruil. Rusland stuurde opnieuw een konvooi met hulpgoederen naar het gebied, voor de noodlijdenden in onder andere Debaltsevo. Volgens de civiele bescherming staken 30 vrachtwagens met in totaal ongeveer 200 ton hulpgoederen de grens over.

Oekraïne bekritiseert de leveringen als een schending van zijn soevereiniteit en vreest dat Rusland de opstandelingen wapens levert.