Opluchting maar ook realiteitszin bij Franse pers

Photo News
De Franse kranten zijn opgelucht dat de pro-Europese Emmanuel Macron en niet de extreemrechtse Marine Le Pen de presidentsverkiezingen won. Tegelijk benadrukken ze dat er heel wat werk op de plank ligt voor het nieuwe staatshoofd.

Le Monde ziet verschillende redenen om de verkiezingsoverwinning van Macron te relativeren. "Een groot deel van de Fransen stemde niet voor een kandidaat maar tegen extreemrechts", klinkt het. Ook wordt gewezen op het recordaantal onthoudingen en blancostemmen. Macron wordt volgens de krant zo "de president waarvan de legitimiteit na de verkiezingsuitslag waarschijnlijk het snelst in vraag gesteld zal worden".

Ontevredenheid
De linkse krant Libération spreekt van een "overwinning onder druk". "De lage opkomst, ondanks de dreiging van Front National, is al een teken van ontevredenheid tegenover de nieuwe president", luidt de analyse.

Le Figaro heeft het over een verkiezing met een gemengd resultaat, met de meeste onthoudingen sinds 1969 en een electoraat dat in vier blokken verdeeld is. De rechtse krant verwacht dan ook moeilijke parlementsverkiezingen voor de nieuwe president "die nu al beroofd wordt van de staat van genade".

De economische krant Les Echos is blij met de "keuze voor de hoop" en een nieuw gezicht voor Frankrijk, dat "jong, gedurfd en veroverend" is.

De communistische krant L'Humanité schrijft dat "een nieuwe strijd begint", "om de liberale politiek aan te vechten die het nieuwe staatshoofd aankondigde".

Drrogweg extreemrechts verslagen

Ook de Franstalige kranten in ons land benadrukken in hun editorialen dat de overwinning van Emmanuel Macron op Marine Le Pen een opluchting is voor de Europa en de democratie, maar wijzen er ook op dat Macron als nieuwe politicus een moeilijke taak te wachten staat.

Béatrice Delvaux van Le Soir lauwert de stoutmoedigheid van Macron, "de onbetwistbare en onvoorstelbare president", die het Franse politiek systeem heeft kunnen opblazen. "Zij die voorspellen dat de verkozene in de hel terecht zal komen, moeten erkennen dat hij tot nu toe alle hindernissen heeft overwonnen, zonder ze te ontwijken", klinkt het. "Wat belangrijk is voor onze democratie, is dat Macron droogweg extreemrechts heeft verslagen."

Positief signaal voor Europa

In La Libre Belgique spreekt Francis Van de Woestyne over het "zeer positieve signaal voor Europa en de wereld" van de Fransen. "Door in het Elysée een jongen van 39 jaar te verkiezen (...) een medestander van een sterk en overheersend Europa, hebben de Fransen het pessimisme en de immobiliteit de rug toegekeerd." Toch is Frankrijk verdeeld, wat te zien is aan de lage opkomst en het hoge aantal ongeldige en blancostemmen.

"De opdracht van de nieuwe president is enorm in een land dat tijdens de campagne steeds zijn woede heeft uitgedrukt, en waarin velen de campagne hebben gesteund van de kandidate wier programma de angst van de Fransen aanwakkerde door de verschrikkingen van de mondialisering en de dagdagelijkse onzekerheden", schrijft Patrick Dath-Delcambe in La DH.

Paradox van gebrek aan partij

Macron kan volgens Demetrio Scagliola van de kranten van Sudpresse bovendien "zelfs niet terugvallen op een sterke partij". "Paradoxaal genoeg kan het gebrek aan een traditionele politieke zuil net een kans bieden voor de nieuwe Franse president", zegt hij. Hij voegt nog toe dat hij hoopt dat Macron niet "de marionet wordt van de rechtse en linkse partijen".

"De democratie triomfeert. Minder dan in 2002 - de vader van Marine Le Pen werd onder de 20 procent gehouden", schrijft Joan Condijts van L'Echo. "Macron heeft vijf jaar de tijd om de meerderheid van de Franse kiezers te overtuigen om niet ten onder te gaan in 2022 door de linkse en rechtse extremen, en om de weg van de democratische waarden te blijven volgen."

"Voor Macron is de overwinning van zondagavond enkel het begin van een nieuwe campagne. Die van de parlementsverkiezingen. Sinds 2002 was de tweede verkiezing steeds een soort van bevestiging van de presidentsverkiezing. Elke keer kleurde het parlement in de kleuren van de nieuwe bewoner van het Elysée. De overwinning van de leider van En Marche! schudt de kaarten grondig door elkaar", aldus Thierry Dupièreux van L'Avenir. "Macron zal echter moeten aantonen dat hij voldoende omvang heeft om niet van de weg te geraken" in een verdeeld land.

En ook de Duitstalige krant Grenz Echo wijst erop dat het gevaar niet van de baan is, vanwege het sterke resultaat van Marine Le Pen. Toch is Macron, die links noch rechts is, de perfecte kandidaat voor een nieuwe start na de frustrerende jaren van François Hollande, aldus Christian Schmitz, die erop wijst dat de parlementsverkiezingen van volgende maand de grote test zijn voor Macron.