Oplichters die via telefoon honderden euro's aftroggelen, blijven toeslaan

thinkstock
Net als vorige maand in Turnhout heeft nu de regio Leuven te kampen met oplichters die via de telefoon proberen om bellers geld afhandig te maken. De Indiase oplichters doen zich voor als Microsoft-medewerker. Slachtoffers zijn vooral senioren die vaak met een beperkte computerkennis kampen.  De politie en ING-bank waarschuwen dat Microsoft nooit zelf contact zoekt met klanten.

De voorbije dagen meldden verscheidene verontruste burgers aan de politie dat ze recent thuis op hun vaste telefoon zijn opgebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft.

Een getuige verklaarde aan Het Nieuwsblad dat hij thuis werd opgebeld door een Indiase vrouw die zich voorstelde als medewerkster van de helpdesk van Microsoft. Ze deelde de beller mee dat er een virus op zijn laptop stond en dat hij een programma moest downloaden, zodat ze de computer vanop afstand kon besturen. De getuige rook meteen onraad en haakte in.

De oplichters gaan gewiekst te werk en zoeken hun veelal oudere slachtoffers op in het telefoonboek. Die worden door de oplichters met naam en adres aangesproken, waardoor de slachtoffers in de waan zijn dat ze echt iemand van Microsoft aan de lijn te hebben. De criminelen weten dondersgoed dat veel senioren een beperkte computerkennis hebben.

'Abonnementje'
Wie het programma downloadt en het scherm dus laat overnemen, wordt gewezen op een probleempje met een programma. De oplichters lossen het softwareprobleem op en stellen vervolgens voor om permanente Microsoft-bijstand aan te gaan. "Dat kan tegen betaling door een 'abonnementje' af te sluiten, luidt het bij Walter Coenraets van de Federal Crime Unit. "Zelfs wie weigert, kan toch geld kwijtspelen. Doordat ze de controle kunnen overnemen, kunnen ze op slinkse wijze geld overschrijven. Slachtoffers verliezen soms honderd euro's."

Naast het installeren van schadelijke software op je computer, proberen de oplichters wachtwoorden voor internetbankieren te ontfutselen of je een valse transactie met je creditcardgegevens te laten doen.

ING-bank is op de hoogte van de Microsoftfraude en heeft vorige maand nog enkele tips op haar website gepubliceerd:

- Microsoft zal u nooit ongevraagd bellen.

- Als u telefoon krijgt van iemand die beweert voor Microsoft te werken, hangt u meteen op.

- Vertel nooit uw kaartnummer, uw geheime codes of de codes die op uw kaartlezer verschijnen.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frank Jorissen

  vandaag ook zo een telefoon gehad. zelfs nadat ik gezegd had dat ze me moesten gerust laten en dicht legde hebben ze nog 2x zitten bellen. heb niet meer opgenomen.

 • stefaan philips

  Ik ben vandaag meegegaan in hun verhaal,tot ik hun zei : er is een probleem ik heb een iMac LOL, de telefoon lag snel dicht .

 • Redouan Kabbal

  Had ze ook enkele malen aan de lijn gehad,ik zei gewoon heb geen pc thuis.En ze bleven wel aandringen.Maar bleef er bij geen pc,kunnen niks doen

 • Gerda Rousseau

  Ik begrijp echt niet dat mensen hier nog kunnen intrappen, voor dergelijke praktijken waarschuwt men al jaren!

 • Dide Bartels

  hoe kunnen die mannen geld overschrijven zonder kaart en 'kaske' van de bank? ik kan nog geen telefoonrekening overschrijven zonder al die rommel en zij kunnen dat zo?