Illustratiebeeld. Slimme toestellen zoals babyfoons zijn erg kwetsbaar voor hackers.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. Slimme toestellen zoals babyfoons zijn erg kwetsbaar voor hackers. © Getty Images/Tetra images RF

Opgepast voor goedkope slimme apparaten: “Zo lek als een zeef”

Een robotstofzuiger, een deurbel die je met je smartphone kan bedienen of een babyfoon; zulke apparaten zijn moeilijk weg te denken uit het moderne huishouden. Toch zijn ze niet altijd even veilig. “Sommige apparaten zijn zo lek als een zeef”, waarschuwt Test Aankoop. Bij 16 producten konden onderzoekers van de KU Leuven erg makkelijk het wachtwoord achterhalen.

14 reacties

 • Peter Buyck

  2 maanden geleden
  Vooreerst zijn die dingen bij mij makkelijk genegeerd. Secundo: er zijn inderdaad standaard wachtwoorden die door de eindgebruiker moeten worden veranderd. Er zijn standaard wachtwoorden om in geval van problemen (wachtwoord vergeten) op terug te vallen (fabrieksinstellingen herstellen).
 • Dominique Cardon

  2 maanden geleden
  moeilijk weg te denken? is het niet allemaal de rekening van de artificiele "vrijheid" ? niets van de opgenoemde producten zijn levensnoodzakelijk en bijgevolg zeer gemakkelijk weg te denken - het is maar wat je zelf nodig acht.
 • Erwin Doms

  2 maanden geleden
  Hier is de oplossing : doe het niet , dan heb je geen risico . Doe je het wel , kom dan achteraf niet bleiten zoals gewoonlijk . De menselijke luiheid kent geen grenzen meer .
 • Patrick Odeur

  2 maanden geleden
  Alle slimme apparaten zijn zo lek als een zeef als je het standaard paswoord niet aanpast. Zorg ook voor een fatsoenlijk anti virus voor je gsm.
 • Patrick Jonkers

  2 maanden geleden
  De "slimme" mensen die dat verkopen/plaatsen zijn de grote winnaars. Het wordt zo gemakkelijk voorgesteld.....totdat het niet meer werkt. Laat nu eens iemand komen om u uit de nood te helpen....ge zult "verschieten" wat slim zijn (gaat) kost.