Illustratiebeeld. Slimme toestellen zoals babyfoons zijn erg kwetsbaar voor hackers.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. Slimme toestellen zoals babyfoons zijn erg kwetsbaar voor hackers. © Getty Images/Tetra images RF

Opgepast voor goedkope slimme apparaten: “Zo lek als een zeef”

Een robotstofzuiger, een deurbel die je met je smartphone kan bedienen of een babyfoon; zulke apparaten zijn moeilijk weg te denken uit het moderne huishouden. Toch zijn ze niet altijd even veilig. “Sommige apparaten zijn zo lek als een zeef”, waarschuwt Test Aankoop. Bij 16 producten konden onderzoekers van de KU Leuven erg makkelijk het wachtwoord achterhalen.

14 reacties

 • Peter Buyck

  1 jaar geleden
  Vooreerst zijn die dingen bij mij makkelijk genegeerd. Secundo: er zijn inderdaad standaard wachtwoorden die door de eindgebruiker moeten worden veranderd. Er zijn standaard wachtwoorden om in geval van problemen (wachtwoord vergeten) op terug te vallen (fabrieksinstellingen herstellen).
 • Dominique Cardon

  1 jaar geleden
  moeilijk weg te denken? is het niet allemaal de rekening van de artificiele "vrijheid" ? niets van de opgenoemde producten zijn levensnoodzakelijk en bijgevolg zeer gemakkelijk weg te denken - het is maar wat je zelf nodig acht.
 • Erwin Doms

  1 jaar geleden
  Hier is de oplossing : doe het niet , dan heb je geen risico . Doe je het wel , kom dan achteraf niet bleiten zoals gewoonlijk . De menselijke luiheid kent geen grenzen meer .
 • Jaak Draak

  1 jaar geleden
  Alle slimme apparaten zijn zo lek als een zeef als je het standaard paswoord niet aanpast. Zorg ook voor een fatsoenlijk anti virus voor je gsm.
 • Patrick Jonkers

  1 jaar geleden
  De "slimme" mensen die dat verkopen/plaatsen zijn de grote winnaars. Het wordt zo gemakkelijk voorgesteld.....totdat het niet meer werkt. Laat nu eens iemand komen om u uit de nood te helpen....ge zult "verschieten" wat slim zijn (gaat) kost.
 1. Na familiedrama: politie voerde vier interventies uit, maar vrouw wilde nooit klacht indienen tegen haar man
  Dendermonde

  Na familiedra­ma: politie voerde vier interven­ties uit, maar vrouw wilde nooit klacht indienen tegen haar man

  Na het Dendermondse familiedrama afgelopen weekend, waarbij de 33-jarige Ismail Y. zijn zwangere vrouw en zoontje doodde, raken meer en meer details bekend over de gezinssituatie. Zo moest de politie zeker vier interventies doen wegens intrafamiliaal geweld in de Zeelse woning waar Y. vroeger woonde met zijn vrouw Cennet K. (28) en hun kind. Cennet heeft daarbij nooit officieel klacht willen indienen tegen haar man.