Opdracht volbracht: Martínez ziet Romelu twee keer scoren en Eden flitsen

Opluchting in Nicosia na de opener van Lukaku. België kan onder een rustig gesternte bouwen naar het WK 2018 toe.
Photo News Opluchting in Nicosia na de opener van Lukaku. België kan onder een rustig gesternte bouwen naar het WK 2018 toe.
0-3, dat zijn cijfers waarmee Roberto Martínez een eerste keer best kan thuiskomen. Romelu Lukaku bedankte met twee haast identieke kopbalgoals, Carrasco deed er eentje bij, Hazard was bij elke gevaarlijke actie betrokken en de ingevallen Batshuayi miste nog een penalty. Nu niet dat de Duivels meteen alle zieltjes herwonnen, laat staan dat het een leuke match was. Maar toch, opdracht volbracht - een eerste mini-crisisje afgeweken.

De truc met Hazard. Het verslag van onze Chef Voetbal Stephan Keygnaert in Nicosia leest U in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.

Onze huisanalist Marc Degryse zag veel vernieuwing in het voetbal wat de Rode Duivels in Cyprus op de mat brachten. Hij heeft het over 'een interessante, vernieuwende start'. Lees dat HIER in onze Pluszone.

Logischerwijs krijgt Eden Hazard de hoogste quotering. Alle punten die we de Duivels individueel gegeven hebben, vind je HIER in onze Pluszone terug.

Welgeteld dertien minuten keken we met een lekker gevoel naar de eerste helft in Nicosia. Martínez ging tegen de onmachtige Cyprioten resoluut voor een 3-4-3 -tactische flexibiliteit, weet u wel- en die voelde best verfrissend aan. Vermaelen, Vertonghen en zeker Alderweireld moesten de opbouw verzorgen, met daarvoor Fellaini op de zes zodat Witsel zich meer aanvallend kon uitleven. Slachtoffer in dit verhaal is voorlopig Nainggolan. Ook Mertens mag een sip gezicht trekken. Plaats voor echte buitenspelers is er in dit systeem niet. Carrasco behield de voorkeur en met onder andere diens grote motor werd er flink en hoog druk gezet. Martínez moest dan ongetwijfeld een tevreden man geweest zijn. Zeker toen hij ook zag dat een ingestudeerd nummertje (ook dat aan de Spanjaard toeschrijven, zou hem ongetwijfeld tot iets te veel eer strekken) succes opleverde. Hazard liet een lage voorzet van De Bruyne door de benen lopen, waarna Meunier op doel vlamde. Via doelman Panayi, de deklat en het raak knikkende hoofd van Romelu Lukaku stond het 0-1.

13': Lukaku heeft er net 0-1 van gemaakt.
Photo News 13': Lukaku heeft er net 0-1 van gemaakt.
AFP

Wat volgde, was een langgerekte déjà-vu. We hoorden het onze favoriete Nederlandse analist al luidop denken: "Waarom stoppen die dekselse Duivels plots met druk zetten en geven ze het initiatief uit handen?" Aldus Jan Mulder. Tegen Wales leverde dat een bijzonder pijnlijke EK-exit op, het is maar dat de brave Cyprioot niet bij machte was ons echt pijn te doen. Al moest Courtois zich op slag van rusten toch nog onderscheiden en zag hij daarvoor een kopbal maar nipt naast gaan. Bij de Belgen lukte er dan al lang niets meer. Zucht.

61': Romelu Lukaku kopt de 0-2 binnen.
BELGA 61': Romelu Lukaku kopt de 0-2 binnen.
BELGA

Ook van de tweede helft werden we niet meteen vrolijk, al krikten de Duivels hun niveau ietwat op. Met dank aan een leeglopende Cypriotische zuurstoftank, kwam er geleidelijk ook meer ruimte. Spek voor de bek van Hazard en De Bruyne, die duidelijk de opdracht hadden gekregen elkaar veel op te zoeken. Al zat die laatste nooit echt in de match, laat staan dat er enige vorm van samenspel was die het beste zou doen vermoeden naar het WK in Rusland toe. Al zijn we nu misschien wat té kritisch na nauwelijks één week Martínez en die tactische omschakeling.

Zonder echt uit te blinken gaf Hazard met enkele flitsen toch enige vorm van klasse aan de avond.
REUTERS Zonder echt uit te blinken gaf Hazard met enkele flitsen toch enige vorm van klasse aan de avond.
De strateeg van Chelsea was bij de drie Belgische goals betrokken en versierde ook een penalty voor de 0-4.
BELGA De strateeg van Chelsea was bij de drie Belgische goals betrokken en versierde ook een penalty voor de 0-4.

En het werd ook gewoon een vlotte Belgische zege, daar in dat vervelende Neo GSP Stadium. De 0-2 was haast een kopie van de openingsgoal. De Bruyne tot bij Carrasco, wiens schot afgeblokt werd door onze vriend Panayi. Die zag wederom Lukaku de rebound inknikken. 'Big Rom' die Martínez de punten schenkt: een vertrouwd beeld aan de Merseyside. In moeilijke tijden kent men zijn vrienden, moet Roberto gedacht hebben. Lukaku bedankte en zit toch al aan 19 interlandgoals in 53 caps. En de zege kreeg nog wat meer glans. De Bruyne vlamde op doel en, jawel, in de rebound vond Hazard proper Carrasco die maar in te werken had.

81': op assist van Hazard werkt Carrasco de 0-3 binnen.
BELGA 81': op assist van Hazard werkt Carrasco de 0-3 binnen.
EPA

Een echte leider zal Eden nooit worden, maar met enkele klasseflitsen gaf hij toch enige vorm van klasse en glans aan de avond. Hij versierde ook nog een strafschop - schromelijk gemist door Batshuayi die zijn blakend vormpeil niet kon verzilveren met een goaltje. Maar de 0-3 stond al mooi, moet ook Martínez gedacht hebben. Op naar Bosnië thuis op 7 oktober en drie dagen later richting... Gibraltar.

Martínez bedankt Romelu.
Photo News Martínez bedankt Romelu.
BELGA
BELGA
Photo News